писмо | вестник "Литературен клуб" | брой 20
СТУДЕНТ ЛЪЖЕ ПО БНТ


Писмото е публикувано в бр.575 на в. "Монитор",
но се публикува и тук поради съществвеното си значение.

          Бях приятно изненадана да видя по сутрешната програма на БНТ - Канал 1, интервю със състудента си от Петербургския държавен университет Евгений Коцев. Той се представи като ученолюбив младеж от ромски произход, който благодари на съдбата и на фондация "Отворено общество" за възможността да получи образование в престижния ВУЗ. Така публиката остана с впечатление, че Евгений се е дипломирал и си търси работа. Разбирам, че телевизията трябва да проявява благоразположение и доброжелателност към малцинствата, но случаят с Евгений едва ли е най-подходящият. В очите на десетината български студенти, които учат в Петербург (вкл. и журналистика), тв екипът прояви непрофесионализъм, като се предовери на събеседника си и така заблуди милионната си аудитория.
          На обаждането ми в студиото, за да разсея заблудата, водещата ми обясни, че ако повдигне въпрос за гафа щяла да натопи колегата си, който лично поканил Евгений в студиото. Така добрите колегиални отношения в телевизията се запазиха, а в резултат на телевизионната руклама на Евгений, през следващите дни негови "изявления" се появиха в няколко вестника. Та лъжата окончателно се затвърди пред обществото, което е убедено, че Евгений е изоставено на произвола сираче, което с труд и късмет се е изучило. А той си има майка, баща и сестра-близначка Мая. През едногодишния му престой в Петербург редовно си пишеха писма. Не е оставал "без бащин дом и майчина ласка", както обича да казава, когато иска пари на заем. В течение на цяла година не се разбра успя ли да завърши един семестър или не. На следващата изчезна без да си плати наема за общежитие и учебната такса, макар че като стипендиант на фондация "Отворено обещство" той разполагаше с необходимите средства. В резулатат за сумата от 3 500 $ неплатена такса беше подведен под отговорност шефът на отдела за чуждестранни студенти към университета - Александър Ефимов, а за 700 $ - комендантшата на общежитието Октябрина Георгиевна. Те също се предовериха на сирачето.
          Странното поведение на Евгений рекушира върху нашия консул в Петербург, който като види студент изтръпва. А ние, останалите в университета българи, сме подложени на непрестанни атаки да връщаме "безсрочните" заеми на Евгений Коцев, за да защитим националната чест. Но нямаме такава възможност и националната ни чест ще си стои накърнена докато Евгений не се разплати.
          А що се отнася до публичните му изяви, освен вредата, която нанасят на обществото, тиражирайки една измама, от тях има и една полза. Тя е за нас - бившите колеги и вечни приятели на Евгений. Много се радваме, че е жив и здрав и сигурно ще намери начин да върне дълговете си към университета и всички американци, африканци, араби, гърци, руснаци и българи, които все така го обичат и с нетърпение чакат завръщането му в общежитието на Василевски остров.

Лиза Боева,
студентка по журналистика в
Петербургския държавен
университет