лично мнение | вестник "Литературен клуб" | брой 23
Относно претенциите на българския студентски съюз


Лично мнение на Емилиян Николов*

          През цялата последна седмица на месец септември, предхождаща учебната година във висшите училища, обединението Български студентски съюз, шумеше около недостига на достатъчно свободни места в общежитията за нуждаещи се студенти и около новата система за изплащане на стипендиите, според която студнтът получава стипендия в размер от 50 до 90 лв. на месец, но само след представяне на бележка за средния доход на човек от семейството. От Българския студентски съяз дори заплашиха, че студентите щели да стачкуват ако не бъдат изпълнени исканията им. Според мене тези заплахи са много странни още повече твърде малка част от студентите знаят за съществуването на такъв студентски съюз.
          Безспорно е, че новата система за изплащане на стипендиите (поне на теория) е по-добра, тъй като чрез нея се разпределят по-добре средствата за стипендии. Избягва се възможността някой студент, който работи и има доходи от например над 500 лв. на месец, да получава и стипендия със символична за него стойност. Още повече той няма да губи време да се реди на дълга опашка и въобще няма да си я взима. Според Българския студентски съюз студент, който е изкарал висок успех, трябва да получава стипендия, защото си я е заслужил и допълнителните фактори са без значение. Но в крайна сметка студентите не учат, за да печелят пари от това, а за да получат необходимите знания и диплома. Стипендии са необходими само на тези, които имат нужда от тях, за да се издържат. Това явно е и целта на тази реформа. Друг е въпросът, че министър Димитър Димитров я защити много лошо на парламентарния контрол на 29.09. Според мене е абсурдно някакъв студентски съюз да обявява, че студентите ще обявяват стачка заради тази реформа.
         Другият проблем, който студентският съюз лансира в публичното пространство е, че се е увеличил броя на желаещите студенти да живеят в общежития, заради високите наеми. Тук българския студентски съюз правилно защитава правата на студентите, но трябва да се отбележи и това, че не може така лесно да се намерят стаи в общежитията за всички, още повече не сме в Германия. Както сигурно знаете настаняванията в общежитията се извършва с класиране по успех на подалите молба (тук няма да засягам проблема за корупцията), като необходимия среден успех обикновено е някъде около 4,50 - различно за всеки факултет. Не може някой да се води студент и нито да учи, нито да работи и да иска да живее в Студентски град и да плаща по-нисък наем. Донякъде това е и един вътрешен проблем, тъй като има много студенти, които са заели места в студентски град, но по една или друга причина (недоволство от лошите условия, проблеми със съквартирантите и др) са се преместили на квартира със свободен наем. Има и такива, които имат достатъчно пари да плащат свободен наем, но предпочитат да живеят в Студентски град, заради многото купони или поради други причини. Тъй че в българския студентски съюз по-добре да помислят по тези въпроси, отколкото да вдигат само шум и закани за протести. Още повече на фона на задаващите се протести в Югославия срещу режима на Милошевич, тези закани не изглеждат много сериозни.
          Единственото искане на българския студентски съюз, което смятам, че е напълно основателно, е призива им за подобряване на условията на живот в някои от блоковете на Студентски град в София. В крайна сметка студентите все пак плащат някакъв наем и би трябвало част от тези пари да отиват за ремонти. Моите наблядения в това отношение са върху блок 42Б в Студентски град, където в това отношение има някакво оживление още от пролетта - бяха боядисани стените, бяха сменени счупени врати, в някои стаи дори бяха поставени тапети. Доколкото разбрах от репортажа в "По света и у нас" в блок 22 например имат проблеми с течове, липса на осветление и др. Дано това са единични случаи. Все пак от репортажа не стана съвсем ясно дали потърпевшите са се обърнали към управата на общежитията и ако е така какво са им отговорили.
          Аз лично се надявам, че целият този шум не е с цел само да се покаже, че българският студентски съюз върши нещо.*Редакцията на вестник "Бодил" е готова да публикува всякакви мнения по тези проблеми (e-mail literclub@yahoo.com).
 г1998-2000 г. Литературен клуб. Всички права запазени.