КНИГИ

анотации на нови книги

Литературен клуб | Рубрика „Лавица“ | Рубрика „Присъствия“

 

Цвета Софрониева ``Завръщането на белия бик`` - Жанет-45

 

"Завръщането на белия бик", Цвета Софрониева, Изд. „Жанет-45“, С., 2007, 48 с., цена: 5.00 лв.

 

    Цвета Софрониева е родена в София, живее със семейството си предимно в Берлин, след като е обитавала места от Канада до Австралия и от Швеция до Южна Африка. Освен литературата я занимава и онова, което би могло да се характеризира с трите “и”-та: интермедиално, интрекултурално, интердисциплинарно. Завършила е теоретична физика и мастърс клас по поезия, има докторат по история на науката и културата. Пише не само на български език и не само поезия. “Завръщането на белия бик” е петата й поетична книга сред стихосбирките:

 

    “Чикаго блус”, 1992, Свободно поетическо общество, София (на български и английски)
    “Зачеваща памет”, 1995, Прозорец, София
    “Затворена в светлина”, 1999, Библион, Марбург ан дер Лаан (на български и немски)
    “Разпознавания”, 2006, Жанет-45, Пловдив

 

 

 

    Стиховете на Цвета Софрониева са съвременни, с особена структура и оригинално владеене на стиха, с интересни образи и вродено чувство за контраст.
                                                                                           Александър Геров

 

    Бродница между световете. Търсене на собствено понятие за родина: Цвета Софрониева.
                                                                                           "Щутгартер Цайтунг”

 

    Слушайте я внимателно. Тя има какво да каже.
                                                                                           Йосиф Бродски

 

    Прочетете репортаж за премиерата на книгата, публикуван в "Литературен клуб".

 

Клер Леви ``Етноджазът`` - Институт по изкуствознание

 

"Етноджазът: Локални проекции в глобалното село", Клер Леви, Институт по изкуствознание, С., 2007, 176 с., цена: 10.00 лв., книгата се продава с диск

 

    Клер Леви, доктор на изкуствознанието, старши научен сътрудник в Института за изкуствознание при БАН, е автор на „Диалогичната музика“ (2005) и на редица други изследвания по въпроси на популярната музика, публикувани в български, американски, бриански, немски, холандски, румънски, японски научни издания. Води курсове по теория и история на популярната музика в НБУ и в СУ "Св. Климент Охридски".

 

    Прочетете текста на Клер Леви „Още към дефинирането на популярната музика“, публикуван в "Литклуб".

 

 

 

 

 

 

 

 

Кристина Япова ``Музиката на горните сърца`` - Институт по изкуствознание

 

"Музиката на горните сърца", Кристина Япова, Институт по изкуствознание, С., 2007, 183 с., цена: 8.00 лв.

 

    Ако оприлича свободно композицията на тази книга на една средновековна музикална форма - мотета - бих могла да кажа, че водещият глас в нея (нейният cantus firmus) е изразът подходяща църковна музика. Върху него израстват останалите гласове: историческият, който проследява каква е била идеята за подходящото през различните исторически епохи, и теоретичният - онзи, който се интересува от подходящия подход за изследването на самата музика.
    Съкратеният до две думи отговор, който Съборът в Трент (в църковна наредба, оповестена през септември 1562 година) дава на въпроса за това, което прави музиката подходяща за изпълнение в църквата - а то е в съюза между ползата и удоволствието, - преминава през историческите превратности в идеите за музиката чак до днес. Но колко различно може да бъде тълкуван той в различните мисловни системи, в колко горещи спорове може да бъде въвлечен тогава, когато е пресрещнат от друг въпрос - за това, каква е същността на "самата музика"...

 

    Прочетете текста на Кристина Япова „Добри Христов за църковната музика“, публикуван в "Литклуб".

 

Джак Харт ``Размишления в катраненото буре`` - Алтера

 

"Размишления в катраненото буре", Джак Харт, пр. Вергил Немчев, Изд. "Алтера", Поредица „Световни романи“, редактор на поредицата: Емануил А. Видински, С., 2007.

 

    „Размишления в катраненото буре“ е много човешка книга, която разказва какво е, когато се страхуваме не просто от сянката си, но и от гласа си; какво е, когато нямаме подход към другия и задълбочаваме страховете му и колко пропусклива е границата между малоумието и светостта. Колко са важни човещината, желанието да провокираш добротата, вярата в чудото, животът вътре в себе си, в мълчанието.“

 

    Амелия Личева, сп. „КапиталЛайт“

 

 

 

    „... Романът на Джак Харт е обещаващо начало на новата поредица „Световни романи“ ...“

 

    Емилиян Николов, в. „Политика“

 

 

Йожен Йонеско ``Въздушният пешеходец`` - Леге артис

 

"Въздушният пешеходец. Пиеси / За театъра", Йожен Йонеско, пр. Огнян Стамболиев, Изд. "Леге артис", Плевен, 2007.

 

    Книгата представя част от най-добрите драматургични текстове на създателя на театъра на Абсурда както и текстове от "Антидоти"/Противоотрови/ - театрална публицистика, критика и спомени. Разговорът на литературния критик Клод Бонфоа, под надслов "Между живота и съня", ни дава изключителната възможност да навлезем в тайните на генезиса на творчеството му, връзката и взаимопреливането на театър, литература и живот при Йонеско. "Още с появата си в началото на 50-те години на миналия век странният и провокативен театър на французина от румънски произход Йожен Йонеско /1909 - 1994 / предизвика грандиозен скандал. Само за две десетилетия обаче той се наложи не само във Франция, но и в света, и първата му и най-прочута пиеса "Плешивата певица" (1950), както се шегуват някои критици, "вече отдавна пее класически арии".

    У нас нормативната соцкритика го беше забранила. В СССР го обявиха за "антикомунист", без да е бил такъв. Играеха го рядко дори в родната му страна. Всъщност Йонеско презираше както политиката, така и политиците, странеше от всяка идеология и религия. За разлика от традиционния реалистичен театър, театърът на Йонеско, наречен може би малко условно "Театър на Абсурда" (защото, както казва той: "Абсурден е и нашият свят!"), ни предлага действие без интрига, ирационалност на диалога, метафизичен поглед върху проблемите, непредвидимост и дори абстрактност на ситуациите и мястото на действието, деперсонализация на действащите лица. В България с възторг бяха посрещнати някои от най-успешните български реализации на негови пиеси: "Плешивата певица" "Столовете", "Кралят умира", "Урокът", "Картината или Палячовщина". Този дързък и непристоен автор, който обича Бекет, не обича Брехт, постоянно скандализира и шокира публиката. Смехът му е смях през сълзи, защото "комичното като интуиция на Абсурдното е много по-отчайващо от трагичното. Комичното не ни предлага никакъв изход… то е отвъд отчаянието и надеждата." - така представя в предговора си към това прецизно подготвено и отлично преведено издание на Йожен Йонеско известният наш преводач и литературен критик Огнян Стамболиев.

 

    Методи Захариев

 

Емилия Дворянова ``Земнита градини на Богородица`` - Обсидиан

 

"Земните градини на Богородица", Емилия Дворянова, Изд. "Обсидиан", С., 2006, 374 с., цена: 12 лв.

 

    „Земните градини на Богородица“ е красива - за някои може би скандална - книга, която по неповторим начин улавя духа на Атон, забраненото за жени място. След като герионите на Дворянова применаха на Дворянова преминаха през музикално-еротическото („Passion или смъртта на Алиса“) и през опита на етическия катарзис („Госпожа Г.“), сега, в новия й роман, три Марии се опитват да осъществят копнежа си по религиозно-непостижимото (Киркегор). В перипетиите на сюжета, в криволиците около бреговете на Света гора, в търсенето на изчезналана Мария, Отказаното място (дали само на жените?) постепенно добива своя смисъл, зримост и плът.

 

    Прочетете откъс от романа в „Литературен клуб“

 

Кристина Япова ``Църковност и музикално мислене`` - Институт по изкуствознание

 

"Църковност и музикално мислене", Кристина Япова, Институт по изкуствознание, С., 2006, 328 с., без данни за цена

 

    Ключовата дума в тази книга е думата църковност. С нея се пита: има ли музиката, която наричаме църковна, някакво специфично качество, което я характеризира като същностно църковна, или с подобно определение обозначаваме единствено мястото й в богослужението, ролята й на отделен елемент, на съставна част от него? По какъв начин се изразява принадлежността на музиката към Църквата? Дали функционалното, практическото и богослужебното разкриват отношението музика - Църква само в плана на културните дейности и социалните институции, или разбирането за църковността ни изкачва на по-висок етаж, на който църковната музика представя себе си като функция на приобщаването, практика на вярата и служба на Бога?
    Може ли качеството църковност да даде нови измерения на понятието музикално мислене? Успява ли то да върне това понятие, стеснявано най-често до стила на композитора, в неговите по-широки граници, в които средновековното compositio се обединява с музиката на художествената творба? Как да подходим днес към църковността - такава, каквато я знае, пази и предава средновековната музикална традиция? Как да приемем като свои предшественици музикалните творци от онова време - творците, които с цялото усилие на своето дело следват идеята за музиката като за вече дадена, винаги съществуваща, "предадена от ангелите"?
    И ако има такова качество, и ако то е онова, с което музиката влиза в пряк диалог с човека, призовава го към църковно участие - живо и реално, - то как това качество може да бъде познато и изследвано? Как църковността, заключила истината на църковната музика, същевременно дава достъп до истината за църковната музика? Има ли път, който води знанието за музиката към разкритията на музиката като познание?
    Способни ли сме да слушаме и осмисляме музиката с ухото на разума, за да позволим на самата нея да се изправи пред нас като казваща и мислеща музика?

    Прочетете текста на Кристина Япова „Добри Христов за църковната музика“

 

Пол Джонсън ``Творците`` - НСМ МЕДИА

 

"Творците", Пол Джонсън, Изд. "НСМ МЕДИА", С., 2007, 392 с., пр. Антоанета Дончева-Стаматова цена: 12 лв.

 

    „Бившият ми редактор Кингсли Мартин веднъж ми каза: „Аз нямам деца. Обаче съм създал три градини, буквално от нищото. Две от тях вече изчезнаха, а и третата безсъмнено ще бъде сполетяна от същата съдба, след като умра“.
    Да, но и трите градини някога са раждали цветя, плодове и зеленчуци и са доставяли щастие и наслади на мнозина люде. Да, надали съществува по-величествен и по-разточителен акот на съзиданието от една прекрасна градина - или пък толкова преходен, както свидетелства безвъзвратният залез на великолепните градини от древността, споменът за които се съхранява единствено в историческите хроники.“ - из уводното есе „Анатомия на творческия кураж“.

 

    Прочетете откъс от книгата в „Литературен клуб“

 

    Прочетете рецензия за книгата от Борислав Гърдев „Литературен клуб“

 

Атанас Далчев ``Писма``

 

"Писма", Атанас Далчев, Изд. "Аргус", С., 2006, 164 с., цена: 5 лв.

 

    Изминаха почти 50 години от кончината на Атанас Далчев, но неговите почитатели и изследователи все още могат да бъдат изненадани с нещо ново. В случая това кореспонденцията на маесторото, която го представя в различни, ала винаги интересни роли - като родител и приятел, като поет, преводач и есеист, като голям европейски интелектуалец... Повечето от писмата, събрани в тази книга, се публикуват за първи път. Книгата е придружена от богат снимков материал и специално поръчани рисунки.

 

 

 

 

Може да давате идеи за представяне на книги на e-mail books@litclub.bg.

 

 

г1998-2008 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]