Лавица

коментарна рубрика за литература

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

СТИВЪН КИНГ "ТОРБА С КОСТИ"

ИК "Плеяда", С., 1999 г.

 

Емилиян Николов

          С новия си роман "Торба с кости" Кралят на ужаса Стивън Кинг не изневерява на стила си и ще зарадва най-големите си фенове. Както и в "Тъмната половина" и тук главният герой е писател. Майкъл Нунан внезапно загубва съпругата си Джоана и започва да сънува кошмари, в които основен е образа на "сгъстяващият се мрак". С надеждата, че ще преодолее творческата криза, Нунан се оттегля в къщата "Сара Лафс" на брега на езерото Дарк Скор, където многократно е летувал със съпругата си. Но вместо да намери спокойствие, Майкъл Нунан се сблъсква с духовете от своите кошмари. Както и с ужасно много тайни...
          Сюжетът на романа е пълен с клишета. Мотивът за къщата на духовете, който е основен в творбата, е разработен съвсем традиционно. Липсват силни характери и драматични сцени. Изключение е само кончината на майката Мати Девор по време на бурята. Затова пък самоубийството на милонера Макс Девор е показано като в ранния етап на древногръцкия театър - адвокатът на Нунан е своеобразен вестител, който съобщава за смъртта на героя.
           Кинг избира заглавието "Торба с кости", изхождайки от мисълта, че "дори най-майсторски описаният литературен герой е само торба с кости" и се опитва да постави своите герои под този общ знаменател. Накрая всички главни герои без Нунан и тригодишната Кира са измрели, а се казва, че "духа следва костите"... Визира се един вечен кръговрат.
          Романът "Торба за кости" бе обявен за абсолютен бестселър от българските медии, като някои дори го изтъкнаха като "най-завладяващото и незабравимо произведение на Кинг". Не може да се отрече - творбата "държи" в напрежение читателя от първата до последната страница. Но само това не стига.
          "Торба с кости" е безспорно по-добър роман от "То", "Гробище за домашни любимци", "Куджо", "Безсъние" и пр., но отстъпва на класики на Кинг като "Гняв", "Кери", "Дългата разходка", новелата "Изкуплението Шоушенк", "Неизживени спомени", "Очите на дракона"...

 

03.12.1999 г.

 

 

г1998-2003 г. Литературен клуб. Всички права запазени!