Лавица

коментарна рубрика за литература

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

ВИКТОР ПЕЛЕВИН "ПОКОЛЕНИЕ "П"

кн. 4 и кн. 5 на сп. "Факел" за 1999 г., пр. Иван Тотоманов

 

Емилиян Николов

         Виктор Пелевин е най-известният автор от новата вълна в руската литература, който нашумя с няколко романа през 90-те години, между които "Чапаев и Пустота" (1997 г.), посветен на пустотата на човешкото съществуване. В новия роман на Пелевин "Поколение "П" се откриват подобни мотиви, но тук главен герой е Новият руснак. Руснакът, който е израснал, пиейки "Пепси Кола" и затова писателят го  причислява към т. нар.  поколение "П". В интервю за руското списание "Експерт" Пелевин споделя: "Фигурата на новия руснак, родила свой фолклор, е подобие на командира от времето на Гражданската война. Повелител на реалността в зоната на пряката видимост, чиято тачанка малко се отличава от днешния "Мерцедес-600". Интересува ме фолклорният тип, клониращ себе си в реалния живот, а не реалните богаташи, за които малко зная".
         В "Поколение "П" мотивът за манипулирането на съзнанието е въплатен в образа на телевизията и рекламните кампании.  ("Милосърдието е в това, че вместо крематориуми сега имате телевизори и супермаркети. А истината е, че функцията им е една и съща.") Действието е обединено около кариерата на Вавилен Татарски, който отначало се прехранва като продавач на цигари, после става сценарист на рекламни клипове и попада в истинския съвременен свят. Татарски сътворява реклами, които са необходими на Богатия руснак, за да покаже на босовете, че "може ей така да хване един милион долара и да ги хвърли на боклука. И затова колкото по-лоша е рекламата, толкова по-добре за него." Татарски измисля реклами, потребни на Обикновения руснак, който иска да бъде щастлив така както изглежда щастлив героят от рекламен клип, представящ фалшива панорама на живота.
          "Поколение "П" съдържа всичко, каквото би трябвало да има в един утопичен съвременен роман (графити, дрога, черна фланелка с лика на Че Гевара и надпис "Rage Against the Machine" и др.) и затова си струва да се прочете. И макар че тази творба на Пелевин няма особени художествени качества, това все пак не е болка за умиране.

 

04.01.2000 г.

 

 

г1998-2002 г. Литературен клуб. Всички права запазени!