Лавица

коментарна рубрика за литература

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

Възроденото списание "Прометей"

Списание "Прометей", бр. 1/1999 г.

 

Емилиян Николов

         Легендарното списание за класическа култура "Прометей", съдадено  през 1937 г., бе възстановено в края на 20 век. Сега обаче издателите (преподавателите в катедра Класическа филология в СУ Богдан Богданов, Анна Николова и Доротея Табакова) се заемат с много по-амбициозна задача - през 30-те години на века класическото образование е било много по-застъпено в учебните програми, отколкото сега. Редакторите са напълно наясно с трудностите, но в уводната статия "Освободеният Прометей" изказват оптимизъм, че списание "Прометей" ще се в пише в една по-обща хуманитарна образованост, която тепърва ще се разгръща. На страниците на "Прометей" те търсят новаторството, въпреки че са задължени да се придържат и към традицията.
          Брой 1-ви на възроденото списание "Прометей" е със зададена тема "Театър". Въпреки това само половината от 105-те страници, са посветени на театъра. И напълно естествено - малцина са тези, които са чели и помнят броевете от 30-те години. Ето защо издателите са предпочели да поместят уводната статия към първия брой на "Прометей" от април 1937 г. с автор  Александър Балабанов. В нея бележитият учен изказва мисли, твърде актуални днес. Той припомня, че ние, българите, сме в допир с класическа Елада чрез Византия и три века преди Европа можем "да пием вода от извора".
          Темата "Театър" също е начената с публикация от "стария" "Прометей" - статията "Трагичното у Есхил, Софокъл и Еврипид" от Руска Гандева, публикувана за първи път в списанието през 1943 г. Тази статия е полезна за студенти и ученици. Бих акцентувал върху прелюбопитния материал "Виното - надзъртане в човека и културата", който е част от дипломната работа на Ида Даниел в НГДЕК, както и върху откъса от драмата на Теренций "Самонаказващият се", преведен от Мария Тотоманова. Все пак вярвам, че в това прекресно издание всеки ще намери свои акценти. На последната страница на "Прометей" обаче четем един малко смущаващ превод на латински на текста на чалга-парчето "Тигре, тигре". Можем да приемем това като едно намигване с усмивка от страна на издателите и да пожелаем на добър път на възроденото списание "Прометей"!

 

16.01.2000 г.

 

 

г1998-2002 г. Литературен клуб. Всички права запазени!