Лавица

коментарна рубрика за литература

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

КЪРТ ВОНЕГЪТ "УОМПИТЪР, ФОМА, ГРАНФАЛУН"

ИК "Весела Люцканова", С., 2000 г., 278 с., пр. Владимир Германов

 

Емилиян Николов

         Новата книга на Кърт Вонегът "Уомпитър, фома, гранфалун" е плод на Вонегът-манията в САЩ и по света. Издателите искат още книги от автора, за да продадат повече и задоволят търсенето, а той естествено не може да пише всяка седмица нов роман. Все пак май е по-добре отколкото като при Стивън Кинг - от 30-40 негови разказа се издават 50 книги, в които разказите са подредени и комбинирани по различен начин (пример в България: сбортникът "Тринадесет", С., 1997 г.), а доверчивият и неинформиран читател се хваща на въдицата. Тъкмо затова са рубриките като тази.
         Книгата на Вонегът съдържа есета, речи, няколко къси разказа, един незаснет сценарий за научнофантастичен филм и едно интервю за "Плейбой", номинирани в подзаглавието с непретенциозното "мнения". Те обхващат един твърде ранен период от творчеството на автора (1965 г. - 1974 г.). Самият автор ги нарича в предговора "боклуци" и "трупове". Книгата съдържа речта "Обръщение към випуск 1970 г., колеж "Бенингтън", но това е една доста стара и неактуална реч. А преди две години във в. "Стършел" излезе речта "Слово пред випуск 1997 на Масачузетския технологичен институт", която е доста по-смислена, по-забавна и по-полезна.
          Друга съществена слабост на сборника е липсата на каквито и да било бележки към отделните творби, а те са просто наложителни. Всяка реч или есе е било писано по някакъв конкретен повод и той често не може да се разбере от заглавието. Докато при един разказ не е толкова необходим контекста, то при тези статии, е задължително да се читателя да се осветли по някои въпроси. Единствено уводът прави нещо в тази посока, но това е недостатъчно. Например статията "Свръхсексуалност в Индианаполис", въпреки няколкото остроумия, поставя читателя в пълно недоумение - това е рецензия на книга на приятел на Вонегът, но имената в нея не могат да бъдат познати на българския читател отникъде. Също и на американския, но той поне може да отиде и да си купи въпросната книга.
          Ако не сте чели нищо от Кърт Вонегът, в никакъв случай не започвайте с тази книга. Предишните книги на знаменития американски писател все още се намират по книжарниците - изберете "Кланица 5", "Котешка люлка", "Закуска за шампиони", "Добре дошли в маймунарника" или пък предишната му книга "Кутийка за енфие от Багомбо". "Уомпитър, фома, гранфалун" е само за най-заклетите почитатели на Вонегът, които не могат без нито една негова дума, произнесена някога някъде.

 

03.06.2000 г.

 

 

г1998-2002 г. Литературен клуб. Всички права запазени!