Лавица

коментарна рубрика за литература

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО

 

Паулу Коелю "Демонът и сеньорите Прим", ИК "Обсидиан", 2001 г., пр. Д. Петрова

 

Емилиян Николов

         В предговора си към книгата Коелю определя "Демонът и сеньорита Прим" (2000 г.) като третата книга от своята трилогия. Първите две също са познати на българския читател - "Край река Пиедра седнах и заплаках" и "Вероника решава да умре" (която беше рецензирана в тази рубрика миналата година). Въпреки това между трите книги няма почти нищо общо. "Вероника решава да умре" е една - най-общо казано - любовна история. Ако има нещо общо, то това е преосмислянето на живота. Така както Вероника, сеньорита Прим преосмисля в разстояние на една седмица целия си живот.
          В "Демонът и сеньорита Прим" се разказва за едно малко градче на име Вискос. То е западнало, с малко жители, няма деца, нито млади хора, защото са напуснали по посока на големите градове. Общо взето един случай, характерен и за българската действителност. Но Вискос е "проклето място, в което всичко можеше да бъде предвидено, организирано, споделено". Това е място, в което не се извършват престъпления. Така е докато един ден не пристига чужденец. Той предлага своите 11 златни кюлчета срещу извършавеното на едно престъпление -  иска хората да убият човек. Дава срок от една седмица. Чужденецът иска да открие истината за човешката природа, иска да разбере доколко хората са подвластни на Злото. Една от основните философски идеи в романа е за човека, който е инструмент на Доброто и Злото. "Искам да знам дали няма частица от секундата, в която Доброто и Злото да се сблъскат и Доброто да победи." - казва чужденецът. В крайна сметка се оказва, че има такава частица от секундата, но е спорно доколко това зависи от отделния човек. Дотук всичко звучи малко като "Бомбената вечеря" на Греъм Грийн. Само че не е чак толкова елементарно. Чужденецът казва своето предложение на сеньорита Шантал Прим, която в продължение на пет дни се колебае дали да каже на своите съграждани или да не предизвиква съдбата. Припомня си своите мечти, припомня си и миналото на градчето. Тя е убедена, че хората на Вискос няма да бъдат изкушени по този начин и че единственият резултат, ако им каже, ще бъде изгонването на чужденеца. Старицата Берта, която има дарбата да вижда неща, които за другите остават скрити, забелязва ангела и демона в сеньорите Прим. Този дуализъм между доброто и злото се засилва, когато жителите на Вискос, след като първоначално приемат много негативно предложението на чужденеца, впоследствие решават да убият Берта и да вземат златото. Така че чужденецът получава своя отговор за човешката природа, но все пак накрая Доброто побеждава и всичко завършва с хепиенд и за главната героиня, и за жителите на Вискос. Но много важна предпоставка за този финал, е това че сеньорита Прим успява да победи демона в себе си и да убеди съселяните си да не стрелят по тялото на коленичалата старица.
          Дуализмът го има и в чужденеца преди идването му във Вискос. От една страна той вече се е сблъскал със Злото, тъй като жена му и дъщерите му са били убити от терористи заради пари, но от друга страна към края на романа се казва, че той никога не е вярвал, че планът му може да се сбъдне, т.е. вярва в Доброто. Той самият се променя за тази една седмица във Вискос - отначало е в ролята на Демона, който идва отвън и нарушава идилията в едно идеално затворено общество. По-късно той спасява живота на сеньорита Прим, започва да прави отстъпки от исканията си, накрая дава всички златни кюлчета на героинята. Коелю не се изкушава да опише и любовна история между двамата, което е добре за романа-притча "Демонът и сеньорита Прим".
          В книгата няма конкретни географски маркери както във "Вероника решава да умре", всичко е много абстрактно. Но въпреки това градчето Вискос има многовековна история, както и цялото човечество...

 

27.04.2001 г.

 

г1998-2004 г. Литературен клуб. Всички права запазени!