Александър Митев

публицистика

Литературен клуб | страницата на автора | литературна критика

 

 

КОГА ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО?

 

Александър Митев

 

         След една година жълто управление е ясно, че ще се оправим, когато му дойде времето. Но кога ще му дойде то, знае само един човек. Докато той мълчи по аристократски, има-няма 8 млн. българи искат да разберат кога ще ги оправят.
         - Все пак, кога ще му дойде времето, г-н премиер? - питат дръзки журналисти.
         - Моля ви! - отсича възмутено премиерът.
         Този хитър отговор създава още повече въпроси и спорове. Дали означава "Моля ви, аз откъде да знам", "Моля ви, аз довечера ще вечерям с краля на Испания, а вие ме занимавате с глупости" или просто "Ама, моля ви, изчервявам се така"? И тъй като едва ли ще получим отговор в следващите 400 дни, нека поразсъждаваме заедно върху вероятностите.

 

Утре (б.р. - днес)

 

         Едва ли точно утре ще му дойде времето. Вярно, метеоролозите казаха, че ще е слънчев ден, Левски и ЦСКА играят контроли с лесни отбори, но едва ли това е гаранция, че ще се оправим. Да помислим трезво - дори цените да паднат наполовина, магазинерите няма да могат само за ден да сменят ценоразписите. Дори да могат, едва ли ще искат. А дори и да искат, едва ли шефовете ще им разрешат.
Сарафите пък казаха, че доларът ще пада. Но какво от това? Когато US валутата скача икономистите казват, че цените ще скачат, защото всичко се купувало в долари. Когато пада - било лошо за стокообмена ни. Само за външния дълг било добре, но за това да му мислят тия отвънка. Но нека се върнем към темата - забравяме за варианта утре (б.р. - днес) и мислим поне за след седмица.

 

Седмица

 

         Малко вероятно е да се оправим за седмица, убедени са пенсионерите. Невъзможно е, казват реалистите. Да бе, да, усмихват се икономистите и Ники Василев. Най-оптимистично настроени са евангелистите - Бог е сътворил света за седмица, защо Симеон да не може да ни оправи. Още повече, едва ли във вените на Бог е текла синя кръв. Евангелистите обаче си имат предостатъчно проблеми покрай теологичните спорове с останалите християнски организации, за да защитават царя. Той пък стигна до абсурдното положение да бъде изоставен дори от монархистите (спомнете си червените плакати отпреди няколко месеца: "Царю, защо ни излъгахте...?"). "Моля ви!", им отвръща Симеон и се връща към 24-часовия си работен процес. По всяка вероятност няма да се оправим за седмица, но поне в неделя има Формула 1. Пак ще стискаме палци за Шумахер.

 

Месец

 

         След месец вече би трябвало да му дойде времето. Няма да е трудно да устискаме толкова, правим го от години. Тогава ще дават царските заеми - между 5 и 15 хиляди лева. Не знам за останалите, но мен 15 000 ще ме оправят идеално. Такова море ще си направя, че и Жан Виденов да дойде на власт, няма да ми развали настроението.

 

Година

 

         След година 15-те бона ще са свършили, властите ще ме търсят под дърво и камък, но и на царя няма да му е лесно. 800-те дни ще съм към края си и на премиера ще му е дошло времето да си ходи предсрочно. От неизбежните митинги и запаления парламент няма да се оправим, но поне ще ни стане хубаво. Съюзът на Слави Трифонов ще спечели предсрочните избори и пак ще стане скучно през следващите 1-2 години.
         - Дойде ли му вече времето, г-н експремиер? - ще попитат досадните журналисти на летището.
         - Моля ви! - ще отговори възмутено новият стар цар. През следващите дни той все по-често ще вечеря с краля на Испания.

 

 

 

 

---

 

 

* Съвместна публикация с Вестник „Новинар“!

 

 

 

 

 

Електронна публикация на 26. юни 2002 г.
Публикация във в. „Новинар“ на 23. юли 2002 г.

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!