Живка Балтаджиева

поезия

Литературен клуб | съвременна българска литература | публикуване

 

         Живка Балтаджиева е родена през 1947 година в София, но детството и юношеството й преминават в Сливен, град, чието присъствие бележи поезията й. През 1971 година завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. Работила е в Българско Радио и списание „Пламък“. От дълги години живее в Мадрид, където е преподавател в Комплутенския университет.
         Автор е на четири стихосбирки: „Слънчево сплитане“ (1971), „Дневно осветление“ (1982), „Безродни митологии“ (2007), „Никога. Други стихове“ (2010).
         Автор е на редица преводи от испански, руски, унгарски и английски на български език. На испански език е превела: Пространства поетическа антология на Блага Димитрова, включваща 130 стихотворения, писани в интервала 1937 - 2002, изключително високо оценена от испанската литературна критика; Хипнотизирайки материята, стихове от Николай Кънчев; Таинственият рицар на свещената книга на Антон Дончев в сътрудничество с Таня Лалева, както и преводи на стихове от Ботев, Багряна, И. Цанев, Г. Борисов, Г. Господинов, Р. Панчовска и някои свои стихове.
         Нейни изследвания и есета върху български автори и проблематика от областта на сравнителното литературознание са публикувани в различни специализирани издания, книги и научни списания.

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]