Роман Кисьов

поезия

Литературен клуб | съвременна българска литература | азбучен каталог

 

Роман Кисьов

         Роман Кисьов е роден през 1962 г. в Казанлък, но е израсъл и живял в Русе. Завършил е Националната Художествена Академия, специалност живопис. Живее и работи в София.
         Твори в две направления - поезията и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София и Виена. Участвал е в общи изложби в България, Италия и САЩ. Илюстрирал е десетки книги на световни поети.
         Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания, излъчвани са по БНТ, БНР и Националното радио на Румъния. Включен е в поетични антологии в България, Румъния, Македония и Индия, а също и в авторитетни литературни списания и културни издания в Русия, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и др. Превеждан е на английски, руски, румънски, нидерландски, датски, сръбски, хърватски, македонски, албански и хинди. Участвал е в престижни международни фестивали и форуми на световната поезия.
         Автор е на стихосбирките: Вратите на рая (1995), Сянката на полета (2000), Пилигрим на Светлината (2003) и Криптус (2004, второ издание 2007), “Hodoasnik svjetla” – избрани стихове на хърватски език („Slovo”, Zagreb, 2008), „Гласове” (2009).
         Лауреат е на Националната награда за поезия на ДИ "Христо Г. Данов", Пловдив през 1995 г. за книгата "Вратите на рая" и на Наградата за изкуство и култура "Сексагинта приста" - Русе, 1995.

©1998-2020 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]