музика | студентски вестник "Литературен клуб" | брой 26
APOCALYPTICA "CULT"
*****


Ники Василев, Списание "Хаос"

          Заявявам категорично: Cult е най-мщният, най-грандиозният... НАЙ-албумът на годината! Десет адски симфонии, композирани от явно гениалния Ейка Топинен и изсвирени от четиримата челисти [Ейка, Пааво Лотьонен, Макс Лиля и Перту Кивилаксо]. Най-сетне Апокалиптика записаха истински албум, т.е. изграден не от кавъри, а от собствени песни. Естествено, интерпретациите на чуждо творчество не са напълно изоставени - в края на диска фигурират три бонуса: невероятна преработка на "Until It Sleeps" на Металика; адски брутална и сурова версия на "Fight Fire With Fire" (отново Хетфийлд и компания); главозамайващо изпълнение на най-известната творба на норвежкия композитор Едвард Григ - "Hall Of The Mountain King".
          Мнозина екстремни банди трябва само да завиждат и да се учат от финландския квартет - не толкова от уникалния им подход при интерпретациите на чужди песни, колкото от авторските кампозиции. Повечето от тях са си чисто "метална" структура! Достатъчно е да чуете откриващата "Path" и моментално ще бъдете пометени от магията, наречена Апокалиптика. В Cult има буквално всичко - максимално агресивни струнни излияния, подкрепени с досторшън и перкусии ["Path", "Struggle", "Pray!"], лирични отклонения ["Romance", "Beyond Time"], непрогледен мрак, лъхащ от записаното в църква "Сота"... Тотален CULT!!!


*Статията е публикувана в брой 14 на Списание "Хаос" [метъл, индъстриъл, готик, хардкор]. В същия брой можете да намерите още материали за Apocalyptica, както и техен плакат. Обърнете внимание на това списание.