Рок радио “Тангра”

         Ще започна с едно откровение. Преди четири години, когато слушах радио, непрекъснато въртях копчето на радиоапарата и постоянно сменях различните станции в търсене на хубава музика. Приятели ми казваха, че радио “Тангра” е най-доброто, но когато отивах на честота 96,7, аз все попадах на тъпи реклами, и така мина известно време докато се ориентирам окончателно да слушам само това радио. И сега се чувствам много добре, защото няма нужда да прекъсвам работата си, за да сменям станцията. Търпеливо изчаквам рекламните блокове, но предпочитам времето между 15:00 и 16:00 ч. и между 21:00 и 22:00 ч., когато има само рок музика без прекъсвания за реклами и обаждания от страна на водещия.
         Бих искал да ви разкажа за рок радио “Тангра”. Радиото е основано на 7 декември 1992 г. От юли 1998 г. радиото става първото в България, което се обявава в подкрепа на българската музика и започва да пуска по три български песни на всеки час. От първи юни 1999 г. официално става първото в България радио само за рок музика и се именува вече рок радио. Тази промяна е отбелязана с грандиозен концерт пред НДК. В същото време радиото продължава да пуска и по три български парчета на всеки час, но това днес вече не прави впечатление никому.
         Програмната схема на радиото е разделена на отделни блокове. Важно е да се отбележи, че всички блокове и предавания се излъчват на живо и че почти винаги има възможност за контакт със слушателтие чрез обаждания по телефона. В делничните дни програмата започва със сутрешен блок, който продължава от 6:00 ч. до 9:30 ч. Неговото съдържание е съобразено с потребностите на хората, които обикновено слушат радио в автомибилите си, когато пътуват към работното си място и искат да научат определена информация като валутни курсове, хороскоп и др., но също и да се развеселят и да си създадат настроение за работа. От 10:00 ч. до 11:00 ч. е класацията “1 от 10” чрез която слушателите определят песента на деня за следващия ден. Избраната песен се върти на следващия ден веднъж на всеки два часа. Съществува и т.нар. “Песен на водещия”, която се пуска само веднъж, но е избрана от определения водещ, който не пропуска да отбележи избора си. От 12:00 до 13:00 ч. са “Класич еските дванайсет в дванайсет” –12 класи чески рок песни. Следват следобедният блок и вечерният блок до 22:00 ч. На всеки час има кратки политически новини от страната и от света, спортни новини и прогноза за времето. Но през деня има и няколко емисии с музикални новини – в
9:30, 12:30, в 15:30 и в 18:30 ч. Така радиото се специализира като изключително музикално радио. За това допринасят и специализираните предавания, които през пролетта и през лятото са от 22:00 до 0:00 ч., а през есента и през зимата от 21:00 до 23:00 ч.
         В понеделник е предаването за българска музика “Приключенията на Илиана Бойчева” с водещ Илиана Бойчева. Преди време това предаване се наричаше “Българската програма” и се водеше от Мартин Петров, а още в по-далечно време се наричаше “Хляб и мармалад”, водещ бе Румен Янев. Обикновено в предаването има акцент върху една или две групи, като съответно представители на тези групи са гости в студиото. Задават се въпроси както от водещия, така и от слушатели, а гостите им отговарят директно в ефир. Този контакт със слушателите е една от силните страни на радиото. Разбира се предаването може да е посветено и на музикално събитие, като връчването на някакви музикални награди. Преди време имаше едно много интересно предаване, в което се проведе кратък разговор между водещия на предаването по “Тангра” и водещия на предаването “
BG музика” по телевизия “ММ”, който се излъчваше директно и по двете медии – едната радио, другата телевизия. Тов а беше един много хубав пример за сътрудничество и взаимодействие между две различни по своята същност електронни медии. Предаването “Приключенията на Илиана Бойчева” се повтаря на следващия ден от 0:00 ч. Така е и с останалите специализирани предавания на рок радио “Тангра” и това дава възможност на слушателя да си запише някоя песен, която си е набелязал при първото слушане на предаването предишния ден.
         Във вторник е предаването на Дечо Чепилов “Блус общество”, в сряда
- предаването за метъл на Васил Върбанов “Зона 967”, в четвъртък – “Без име”, предаване за електронна музика на Росен Пашов. В петък от 21:00 ч. е “Българският радио топ 50”, а от 22:00 ч. се пускат записи на концерти на групи. Така има предавания за различни музикални вкусове.
         Програмата на рок радио “Тангра” в събота и в неделя е по-различна. През почивните дни специализирани предавания има и през деня. В събота сутринта е предаването “Насам-натам”, чиято цел е да ориентира слушателите как да прекарат почивните дни, особено ако са решили да пътуват нанякъде. От 12:00 до 15:00 ч. е специализираното предаване за компютри и Интернет “Микрофон и мишка”, чийто водещ е Орлин Бориславов. Бих разкритикувал това предане единствено за музиката, която
, освен че е малко, в повечето случаи е далеч от рока. “Микрофон и мишка” е единственото предаване по рок радио “Тангра”, в което говорът преобладава за сметка на музиката. Но това се компенсира от “Рок в минало време” – между 15:00 и 18:00 ч. Едно от предаванията, които оправдават името и претенциите на радиото като “единственото в България” за рок музика. От 18:00 ч. е радио вариантът на “Междинна станция” – телевизионният в ариант се излъчва в неделя от 16:00 ч. по телевизия “Ден” и засега е по-успешен. Младежкото толк шоу се води от Иван Христов и Андрей Арнаудов и се различава от телевизионния си вариант най-вече с това, че трябва да съвместява функциите на спортно и на музикално предаване. В неделя програмата на “Тангра” е малко по-слаба. Изключение е повторението на “Българския радио топ 50” от 14:00 до 15:00 ч., но от 15:00 ч. до 18:00 ч. е “American Top 40”, в който отстъства рок музиката. Освен това възниква въпроса защо българският топ 50 е с времетраене 60 мин., включително рекламите, а американският топ 40 продължава три пъти по-дълго – 180 мин. Едва ли защото българските песни са по-къси три пъти и половина пъти от американските. По-скоро причините са комерсиални. Все пак от 18:00 ч. радиото прави и нещо антикомерсиално – поздравителния концерт, в който слушателите избир ат песните и се поздравяват. Тук много често водещият едва смогва да изпълни всички желания и понякога му се налага да съкращава по-дългите парчета. От 22:00 ч. е предаването на BBC “Мега час”, в което любознателният слушател може да научи интересни неща за нови албуми на Острова, за концерти и други музикални събития. От 2:00 до 6:00 ч. всеки ден все още няма нощен блок, но той не липсва, защото компютърът в радиото е програмиран да пуска класически рок песни, които биха накарали всеки фен да си легне чак в 6:00 ч. …
         Бих искал да изтъкна и усилията на шефовете на “Тангра” да създават конкуренция сред гласовете на радиото, като всяка година организират конкурси за водещи. Тази година на първи април слушателите имаха възможност сами да изберат своите водещи, като слушат за по петнайсет минути изявите на всеки кандидат и гласуват по телефона. Докато много други радиа се страхуват да пускат предавания на живо и да осъществяват връзка със слушателите в ефир, водещите на рок радио “Тангра” са превърнали импровизацията в предимство, а обратната връзка е един от факторите, които парвят радиото все по-добро и все по-популярно!
Електронна публикация на 09. юни 2001 г.

г2001 г. Емилиян Николов. Всички права запазени.
г2001 г. Литературен клуб. Всички права запазени.