АРХИВ

начало | библиотека | web-каталог | рецензии | архив | каталог | контакт

Новата екранизация на "Лолита"

Емилиян Николов

"Лолита, светлина за живота ми, огън за слабините ми. Мой грях, моя душа. Ло-ли-та: връхчето на езика прави три стъпки по небцето, на третата се сблъсква в зъбите. Ло. Ли. Та."
Така започва изповедта на Хумберт Хумберт, преподавател по френска литература, попаднал в САЩ и имал нещастието да се влюби в 12-годишна "нимфетка". Тя има много прякори: Ло, Лола, Доли, Долорес. Всеки я нарича по различен начин. За него тя е винаги Лолита. В романа всичко е казано с истинските му имена. Може би затова той подразни толкова много хора с излизането си през 1954 г. Самият герой усеща какво прави и чувства, че маската, зад която се крие, се разтапя. Той адресира изповедта си към "господа съдебните заседатели" - всички негови потенциални обвинители. Влюбва в Лолита от пръв поглед, но в началото я свързва  със стара любов от ученическите години, завършила злощастно. С времето Хумберт разбира, че не може да живее без Лолита. Кратката раздяла го влудява. Той съзнава, че всичко ще свърши недобре за него, но няма как да спре да обича...
Филмът на Ейдриън Лайн (Флашданс, Девет седмици и половина, Фатално привличане, Стълбата на Джейкъб, Неприлично предложение) е направен почти дословно по романа на Владимир Набоков, но това е за добро. Режисьорът се опитал да внесе повече мистика и гротескност в някои сцени и в образа на Клер Куилти (тайнственият драматург) с цел да е по-близо до новите поколения. Тази цел е постигната с добрия подбор на актьорите: Джеръми Айрънс (Желязната маска) направо влиза в кожата на Хумберт, Мелани Грифит се представя достойно в ролята на майката на Лолита. Самата Лолита играе Доминик Суейн, която сякаш е била родена за тази роля. (Невероятно е, че в първото издание на "Лолита" на български език през 1991 г. героинята е изобразена на корицата от художника Николай Пекарев с чертите на Доминик Суейн!)
Четиридесет и четири години след първото издание на романа хулителите отново загракаха, въпреки че във филма дори няма сериозни еротични сцени. Всъщност какво може да се очаква от хора, които превръщат една обикновена изневяра в световен проблем...
Накрая ще цитирам мнението на известния английски писател Греъм Грийн за "Лолита": "Това е най-убедителната любовна история на века!".


Ако не сте гледали този филм, гледайте го.
Ако не сте чели тази книга, прочетете я.г1998,1999 г. Литературен клуб. Всички права запазени.