АРХИВ

начало | библиотека | web-каталог | рецензии | архив | каталог | контакт

Уводна статия*

Емилиян Николов

Скъпи читатели,

вече четвърти месец вестник "Литературен клуб" регистира своето присъствие в интернет пространството. За този немалък период непрестанно бе променян дизайна; сървъра, на който са страниците; бяха изпробвани различни рубрики. От средата на месец декември започнаха да се включват и снимки на страниците. Това прави зареждането по-бавно, но така има и визуално послание. Можете да видите както авторите, които пишат текстовете, така и снимки, които дават допълнителна информация.

***   ***   ***

Трябва да ви призная, че правя непрестанно опити да убедя повече хора да участват в издаването, но те заявяват, че не искат да се занимават с нещо, което за тях е твърде абстрактно(!?!). Настояват да се направи книжна версия на вестника, за да могат повече хора да го четат без да е необходимо да имат компютър. Наистина може да се направи книжна версия, макар че тя ще изглежда твърде плачевно (няма да има цветни снимки, големи текстове) и ще е достъпна за много ограничен кръг хора (в даден университет или факултет). Мога да ви дам пример със студентския вестник "Безусловно" - той излизаше всяка седмица през пролетта и през есента на 1998 г. във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Продаваше се само там. Тиражът му беше 50, 65 или 80 броя т.е. бил е четен от около два пъти по малко хора от вестник Бодил (тъй като приемам, че броят, сложен на стената също се е чел от много хора) и то само в един факултет. Спонсорираше се от декана на факултета. Друг студентски вестник - "Алтернатива"  - се раздава като листовка (!?!) в централната сграда на Софийския университет. Спонсорира се от "Отворено общество", но е отпечатан на хартия, която ако се състезава с тоалетни хартии "Белана" ще загуби. Единственото свястно нещо в "Алтернатива" е бюлетина на "Отворено общество". Интересно е, че пет-шест души (не знам дали са студнети и какво следват; на някои от тях пише само прякорите) получават заплати за сътворената глупост. 

***   ***   ***

След време вестник "Литературен клуб" ще бъде много по-хубав вестник, но това ще стане постепенно. Ще се намерят и фирми, които да рекламират на страниците на вестника. В екипа ще се включат още хора, защото мнозина ще разберат предимствата, които има една медиа, излизаща в ИНТЕРНЕТ. Все пак живеем в информационното общество и един електронен вестник (или списание) има много по-добри перспективи за развитие от която и да е телевизия. Сайтът на CNN предлага много повече информация от телевизионните предавания. Дори Българската Национална Телевизия има вече сайт в ИНТЕРНЕТ (www.bnt.bg). Защото в най-скоро време телевизорът въобще няма да съществува, всички филми и телевизионни предавания ще се гледат по ИНТЕРНЕТ. И това не е само моя прогноза.
Така че имайте търпение: вестник "литературен клуб" ще става все по-интересен, ще се подобри и дизайна, но се изисква време.

 
*Статията се публикува със съкращения.
 


г1998,1999 г. Литературен клуб. Всички права запазени.