кратка хроника

Литературен клуб - 20 години! | азбучен каталог | публикуване

 

Пътят на „Литературен клуб“ от първата номинация
до наградата „Христо Г. Данов“

 

         Електронното списание „Литературен клуб“ бе номинирано за първи път за националната книжовна награда „Христо Г. Данов“ през 2004 г., пет години след учредяването на наградата и две години след създаването на категорията „Електронно издаване и нови технологии“. На 18 юни 2004 г. „Литературен клуб“ получи първия си диплом за номинация за най-значимата и най-всеобхватна литературна награда в България. Още в следващите дни броят на авторите, които искаха да публикуват в списанието, рязко нарасна. Бяха публикувани стихотворения на Петър Чухов, Галина Николова, Румен Стоянов, Стоян Терзиев, Мартин Златев и др. В навечерието на поредната „Аполония“ излязоха откъси от романа на Вук Драшкович „Нож“ и от книгата на Дейвид Боаз „Либертианството“. На 10 октомври почина френският философ Жак Дерида, което още същия ден бе отбелязано с кратък текст на Дарин Тенев, озаглавен „Дерида, който идва“. Излезе и откъс от непубликувания първи роман на Стефан Кисьов „Котарак с един крак“. Оригиналният ръкопис на този роман все още се пази в редакцията на „Литературен клуб“. В края на годинита „Литературен клуб“ бе номиниран за още една награда – в конкурса на компютърджиите „БГ Сайт“, в категория „Изкуства“. През 2004 г. „Литературен клуб“ проведе и конкурс за литературна критика, посветен на 120 г. от рождението на българския критик и общественик Димо Кьорчев и въпреки малкото текстове, които се получиха в сравнение с другите ни конкурси, тази инициатива изигра роля за популяризирането на делото на Димо Кьорчев.
         През 2005 г. „Литературен клуб“ продължи с публикациите на силни текстове. В края на май бе учредена групата „Литурне“, чиито членове, автори на поезия и проза, организираха литературни четения на различни места из София. „Литературен клуб“ бе медиен партньор на тази инициатива.

Снимка на плаката на Литклуб По идея на един от членовете на групата Васил Видински, през есента на 2005 г. бе изработен огромен плакат на „Литклуб“, дело на Мария Минкова и Павел Червенков. През следващите няколко години този плакат можеше да бъде забелязан по всички места на книгата в София и в страната – книжарници, библиотеки, университети... През есента на 2005 г. тръгна и авторската рубрика на Красимира Джисова „Стаите“, чиито текстове предизвикваха много полемики сред литературните среди.
         Още през януари 2006 г. сайтът стартира два от най-силните си раздели –„Философия“ и „Музикология“, съдържащи оригинални и преводни статии на именити учени, повечето от които първи публикации в „Литературен клуб“. През същата година многократно се увеличиха рецензиите в рубриките „Кино“ и „Театър“. През май в центъра на София, на мястото на разрушения мавзолей, се проведе инициативата „Мобилни студия“, в която активно се включи и „Литературен клуб“. На 23 юни 2006 г. „Литературен клуб“ организира поетическо четене в новооткритата книжарница „Хеликон“ на ъгъла на „Витошка“ и „Патриарх Евтимий“ в София под надслов „Нощта срещу Еньовден“. За съжаление проливният дъжд в София наводни книжарницата и отложи събитието с една седмица. В края на 2006 г. „Литературен клуб“ съвместно с книжарници „Хеликон“ започна инициативата „Кино и книги“ – дискусии върху книги и филмите по тях. В следващите месеци в книжарницата се проведоха разговори върху „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд, „Камера помътняла“ на Филип К. Дик, „Твърди Перейра“ на Антонио Табуки, „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг“ на Петер Хьог...

Заглавната страница през 2007 г.
         През 2007 г. „Литературен клуб“ продължи със силните публикации – излязоха пет стихосбирки на Илко Димитров, стихосбирката Силвия Чолева „Внимателно“, стихосбирката на Тома Марков „Черен PR и други действия“ и др. През есента на 2007 г. бе проведен конкурс за къс разказ по повод 70 г. от смъртта на Йордан Йовков. В конкурса се включиха над 200 разказвачи.
         В началото на 2008 г. бяха обявени резултатите от този конкурс. Победителят Васил Георгиев малко по-късно събра разказите си в книга, която спечели една от наградите на „Южна пролет“. Година след нашия конкурс Васил Георгиев спечели и втора награда на конкурса „Рашко Сугарев“. През 2008 г. „Литературен клуб“ получи ISSN от народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. От 28 май проработи и новият адрес на списанието – www.litclub.bg . На 13 юни „Литературен клуб“ отново бе удостоен с диплом за номинация на националната награда „Христо Г. Данов“, а месец по-късно спечели конкурс на националния фонд „Култура“ за рубриката с рецензии на книги „Присъствия“, с редактор Кристина Йорданова. Малко след това постигнахме договорка с издателство „Колибри“ за размяна на реклами с техния сайт.

Редакторът на списанието Емилиян Николов със статуетката на наградата, пред къщата-музей ``Христо Г. Данов``, 29.05.2009 г. Снимка: Калоян Игнатовски
         На 30 август 2008 г. се навършиха точно десет години от създаването на „Литературен клуб“, което бе отбелязано с кратко съобщение във в. „Култура“ и с рецензия от Камелия Спасова във в. „Литературен вестник“. През есента стартира кампанията на БНТ „Голямото четене“, която „Литературен клуб“ активно рекламираше на сайта си, в замяна на което линк към нашето издание бе прибавен в раздела „Приятели“ в сайта на мащабния проект. Също така „Литературен клуб“ бе съорганизатор на ученическия конкурс за превод от италиански език. Наградените преводи излязоха и в нашето списание.
         През 2009 г. „Литературен клуб“ бе удостоен с Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“, в раздела „Електронно издаване и нови технологии“, което ни зарежда с повече вяра, но и с повече отговорности.
         Изложихме най-важните събития, които „Литературен клуб“ инициира или подкрепи в изминалите пет години от първата номинация за наградата с цел да се види желанието за градация в положителна посока, но и по-лесно да се видят пропуските и да се поправят. Затова тази кратка равносметка беше наложителна.
         Надяваме се в следващите години с подкрепата и ангажимента на повече съмишленици да затвърдим постигнатото и да продължим напред, защото си заслужава!

 

 

Електронна публикация на 30. май 2009 г.
г1998-2018 г. "Литературен клуб". Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]