Лавица

коментарна рубрика за литература

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

Георги Господинов "И други истории"

ИК "Жанет-45", Пл., 2001 г.

 

Емилиян Николов

         Издателство "Жанет-45" направи два хубави коледни подаръка на почитателите на Георги Господинов, представяйки на книжния пазар ново издание на "Естествен роман" с по-добро оформление и томчето със събрани разкази на Георги Господинов "И други истории".
          Нуждата от написването на тези разкази е мотивирана чрез епиграфа от Пол Рикьор - "Трябва непрекъснато да разказваме историите си...". А вторият епиграф от Гаустин ("Никой не може да влезе два пъти в една и съща история.") мотивира  и нуждата от четенето и прерочитането на тези истории. Така дори тези, които са чели някои от тях на страниците на сп. "Летература", в. "Литературен вестник", в. "Литературен форум", в. "Труд", LiterNet и др., с удоволствие ще ги препрочетат отново, а със сигурност ще забележат и поне една нова история. На някои тези разкази могат да се сторят твърде носталгични, но те имат свободата да четат историите като сляпата Вайша (разказа "Сляпата Вайша") - да си затворят едното око и да видят само белия лист или само дървото, от което е направена хартията. Все пак този вариант не се препоръчва. Човек трябва да чувства света чрез всичките си сетива, но трябва да има сетива най-вече за детайлите: за звука от "протяжно звънтене на мухи в селска къща към два след пладне", а не за звука от аплодисментите, защото ако е необходимо и окото може да види дланите които се събират и разделят.
         Тъй като са писани в период от четири-пет години разказите  на Георги Господинов от "И други истории" (на брой 21) са много разнородни и  всеки би могъл да намери своята. Има истории в стил "Естествен роман", истории тип "разговор във влака", истории за тоалетни, истории за прасета или по-скоро за техните коледни души, завършени криминални истории и незавършени гротескни истории, истории за живота на село и за живота в града, истории от панелни блокове...

 

23.12.2000 г.

 

г1998-2004 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]