Литературните събития на 2000 г.

  

- Емилиян Николов


На страниците на вестник "Култура" Амелия Личева почти анатемоса литературната 2000 г. като с нищо неразличима от предходните и едва ли не безлична*. В същия брой подобно мнение изказва и Милена Кирова. Ще се опитам да опровергая тези становища, като погледна на българската литература през последната година от второто хилядолетие в малко по-широк план. Все пак бързам да направя уговорката, че при подбора на книгите, които прочетох през годината, малко или много съм се влиял от представянето им в "Литературен вестник", "Литературен форум", "Култура" и други медии като тв предавания за култура, ежедневни вестници и пр. Така може би съм пропуснал да прочета някоя книга, която би могла да ми хареса само защото тя не е намерила отглас в медиите.


 
Юбилеите

          За мене 2000 г. беше годината на юбилеите. В края на май се навършиха 150 г. от рождението на Иван Вазов - един писател, с който българската литература преди 100 г. прекрачи в нов век със съзнанието, че зад нея стои Патриарха. По повод този юбилей бяха организирани поне четири-пет литературни конкурса. Аз бих откроил конкурса на сдружение "Словото" и "Литературна мрежа" (LiterNet), тъй като той беше широко рекламиран навсякъде в Интернет и по този начин популяризира в най-голяма степен Вазовия юбилей и творчеството на Иван Вазов. Имаше и още една интересна инициатива, свързана с този юбилей - вестник "Култура" публикуваше във всеки брой мисли за Вазов на известни литературни критици, концентрирани в само 150 думи. Рубриката се наричаше "150 думи за Вазов". По-късно тези мини есета бяха събрани в книгата "Иван Вазов и...". През есента отново започна да излиза вестник "Литературен форум", който под надслова "Език свещен..." публикува голямо количество критика за Иван Вазов. Също и за Захари Стоянов, от чиието рождение през 2000 г. също се навършиха 150 г.
          Някак в сянката на 150-годишнината от рождението на Вазов остана друг също толкова съществен юбилей на може би най-съществения български автор на XX век - Йордан Йовков. През ноември се навършиха 120 г. от рождението на "певеца на Добруджа". Единствено студентският вестник "Литературен клуб" организира публичен конкурс, посветен на Йовковия юбилей. На всичкото отгоре наградата за белетристика на името на Йордан Йовков, която се връчва всяка година от община Добрич, отиде не при Йордан Радичков, както беше предвидено, а при проф. Марко Семов! (За повече информация по този случай виж декемврийския брой на в. "Арт Форум".)
          Сред юбилеите на 2000 година бих споменал и 50-годишнината на Военния театър, тъй като там зрителите са имат възможност да наблюдават най-различни интерпретации на текстове от Шекспир, Чехов, Радичков и др. и да преосмислят прочетеното или пък да прочетат нещо заради това, че са го гледали на театър.

Дебютите

          В някаква степен това беше година и на запомнящи се литературни дебюти - младите поетеси Ралица Чернева ("BG Инфанти"), Галина Николова ("Минавам") и Соня Николова ("Пастирът и левантинките"), които от доста време публикуваха свои стихове на страниците на "Литературен вестник", сп. "Кръг", сп. "Велкия" и други издания, представиха първите си стихосбирки. Те имаха поне три премиери - първата в Стара Загора във връзка с конкурса "Веселин Ханчев", втората в Столичната градска библиотека и третата на СИД-а на  проф. Симеон Янев "Творческо писане" в Университета. Поне по отношение на последните две премиери бих упрекнал своите колежки (или организаторите?) за това, че не позволиха да се получи дискусия върху техните книги. За тях беше напълно достатъчно мнението на авторитетите, но не и на техните колеги. (Част от поезията на Соня Николова, включена в стихосбирката "Пастирът и левантинките" може да се прочете и в уеб списанието за култура "Велкия").


 
Поезията

          Събитието на 2000-година в поезията е новата поредица за поезия на пловдивското издателство "Жанет-45" наречена "Поетики". От нея през годината излязоха стихосбирките "Алби" на Надежда Радулова, "Слизане в Египет" на Бойко Пенчев, "Много лека нощ" на Елица Великова и "Плюш по решетките" на Мария Радулова. Редактор и съставител на тези четири книги е Георги Господинов, а великолепното художествено оформление е на Георги Станков. Бих откроил също книгата на Пламен Дойнов "Истински истории", която ще бъде рецензирана отделно в някой от следващите издания на рубриката.

Прозата

          В областта на прозата бих откроил двата романа на Стефан Кисьов - "Не будете сомнамбула" и "Никъде нищо"**, както и многобройните му разкази, публикувани на страниците на "Литературен вестник" и сп. "Страница". (Тук трябва да се извиня на автора и на читателите, че в рецензията на "Не будете сомнамбула" съм пропуснал да спомена първия му роман "Джубокс" и съм изкарал Стефан Кисьов едва ли не дебютант.)

Критиката

В областта на литературната критика събитието на 2000 г. в моя поглед е появата на книгата на Клео Протохристова "Западноевропейска литература". Няма да се учудя ако след време тази книга се споменава и при обзора на 90-те години. Също не трябва да се пропуска и "Мнения и съмнения. По дирите на едно литературно чергарство" на Никола Георгиев, в която са събрани статии на професора, разхвърляни по литературоведските списания и сборници в течение на годините.

Литературата в Интернет

          През 2000-та година "Литературна мрежа" и "Словото" запазиха позициите си на най-големи сайтове за литература в българския Интернет. През април беше създаден сайта "Литература плюс култура", който първоначално се правеше от известната преводачка на Изер Антония Колева, а през ноември към нея се присъединиха Борис Минков и Николай Бойков. През лятото се създадоха няколко нови виртуални библиотеки, които почти не се актуализират и май си останаха само с големите амбиции. Важно за отбелязване е и прекратяването без никакво предупреждение на безплатния хостинг на Bulgaria.com (коментарната рубрика "Литера" също беше на сървъра на тази фирма и в продължение на около един месец не работеше докато се премести на сегашния адрес, а една от рецензиите остана безвъзвратно загубена на стария сървър). Важно, защото много от малките сайтове за литература или пък личните страници с литература бяха на сървъра на Bulgaria.com.
          Похвално е също така, че някои вестници като "Монитор" и "Капитал" публикуваха многократно статии за българската литература в Интернет, като обективно посочваха всички богати на съдържание адреси. За сметка на това предаването за Интернет на БНТ "Мрежат@" (последното издание за 2000-та година) се прехласна по сайт за литература, в който имаше всичко на всичко две приказки от Андерсен, а Мартин Карбовски отбеляза в едно издание на "Панорама" през пролетта, че в Интернет би могло да се публикува творчеството на Ботев и сигурно и досега си мисли, че е дал гениална идея, която някой ден в далечното бъдеще може би ще се осъществи.
          "Литературен вестник" също в някои от броевете си публикува наградени текстове от конкурси на on line издания, както и интервю с Георги Чобанов от "LiterNet". Доста по-субективно подходи по въпроса "Литературен форум", който публикува две статии за "Словото" (втората, от които тенденциозна) и една за "Литература плюс култура". Странно е, че за този вестник сайт като "Литературна мрежа" (LiterNet) въобще не съществува, да не говорим пък за в. "Литературен клуб"...

  

София, 30.12.2000 г.
Бележки:
*Амелия Личева "2000: неразличимата", в. Култура, адрес http://www.online.bg/kultura/my_html/2161/bookal.htm

** За това кои са литературните събития на 2000-та година бяха изказани много и най-различни мнения, някои дори малко необичайни. Аз обаче избрах това на Пламен Дойнов, дадено в тв предаване "Кръгове" по Канал 1 на 27.12.2000 г. за финална бележка. Пламен Дойнов открои като събитие на 2000 г. в прозата двата романа на Стефан Кисьов "Не будете сомнамбула" и "Никъде нищо". Преди това в брой 34 на "Литературен вестник" от 1-7.11.2000 г. беше отпечатана статията му "Двата романа", която започва по следния начин: "До този момент две книги се открояват като "романите на 2000 година" - "Мравки и богове" на Стефан Цанев и "Не будете сомнамбула" на Стефан Кисьов". Статията защитава тази теза. Като коментар бих отбелязал, че е хубаво, когато човек преосмисля позицията си. Не случайно народът казва, че само глупакът държи на своето до последно. ("Никъде нищо" на Стефан Кисьов се появи на книжния пазар през април 2000 г.) Иначе Пламен Дойнов спомена като други литературни събития на 2000-та г. книгата на Георги Данаилов "Доколкото си спомням" и последната книга на Вера Мутафчиева в областта на мемоаристиката, а по въпроса за поезията изтъкна дебютите на Ралица Чернева, Галина Николова и Соня Николова.
*** Някои от споменатите в рецензията ми книги все още не са рецензирани отделно в рубриката "Литера". Тази грешка ще бъде поправена и тези произведения, които излязоха наскоро, ще бъдат представени поотделно в коментарната рубрика "Литера".

На страницата на рубриката "Литера", както и на страниците на студентския вестник "Бодил", съм готов да публикувам и други мнения за литературните събития на 2000 г. Ползвайте някой от следните имейли: emillian@abv.bg , litera@gbg.bg или този на в. "Литературен клуб" literclub@yahoo.com

рубрика "Литера" | "Литературен клуб"