Емилиян Николов

рецензии

Литературен клуб | Лавица | публикуване

 

Рицарят и нощта

 

Емилиян Николов

 

         Владимир Набоков започва да пише романа "Истинският живот на Себастиян Найт" в Париж през 1938 г., а го завършва в САЩ, където излиза през 1941 г. Това е и първият роман на Набоков, написан на английски език. Читателят бива въвлечен в повествованието с автобиографична прератка още в първото изречение: "Себастиян Найт беше роден на трийсет и първи декември 1899 година в бившата столица на моята страна." Както знаем Набоков е роден на 22 април 1899 г. в Санкт Петербург, столица на Русия до 1918 г. Оттук нататък следва едно задълбочено дирене на всичко, свързано със Себастиян Найт, подето от неговия полубрат. Зареден със съгледвачество и наблюдателност, той издирва първо Джон Гудман, написал нескопосана и изсмукана от пръстите биография на Себастиян Найт. Самият Себастиян Найт също възнамерявал да пише биография, само че измислена, и дори пуснал следната обява във вестниците: "Автор, който пише измислена биография, се нуждае от снимки на мъж с делови вид, обикновен, уравновесен, въздържател и за предпочитане ерген. Заплащане за онези снимки от детството, юношеството и възрастните години, които ще се появят във въпросната книга." (с. 44) Така тук виждаме трима биографи - Джон Гудман, неразбиращият биограф, който преразказва анекдотите, които му е разказвал Себастиян Найт, тъй като не ги е разпознал като истории от университетския фолклор, заблуден, че Найт го е допуснал до себе си и му е разказвал истински истории. Полубратът, заплененият биограф, който се е прекланял тайно пред творчеството на Себастиян Найт, но не е му е казал приживе, че много харесва неговото творчество. Той е биографът, която стои в тъмното, стараейки се да не показва нищо от себе си и само ни представя това, което попада под светлината на фенерчето му, като се стреми да не изпуска нищо. Биографът, който постига толкова много в своето търсене, че успява слее душата си с тази на Себастият, с последните й трептения. Самият Себастиян Найт, биографът-писател, възнамерявал да напише "измислена" биография, но оставил няколко автобиографични книги. Истинският биограф.
         Писането на биография е една особена игра с паметта и времето, един пъзел, в който биографът трябва да реши кои празнини да запълни и кои да остави. Биографът в някои случаи трябва да бъде като магьосник, който трябва да каже правилното заклинание, за да стигне до истината. Полубратът съпостява своя стил на биограф със стила на Себастиян Найт: "Аз не мога дори да имитирам неговия стил, защото стилът на прозата му беше стилът на мисленето му, а то представляваше блестяща поредица от паузи; човек обаче не може да имитира пауза, тъй като ще трябва първо да я запълни по един или друг начин, с което всъщност ще я заличи." (с. 39) Самото име на героя, Себастиян Найт, е игра на думи, както и при други герои на Набоков - knight е "рицар" на английски, но night е "нощ". Дали в романа няма един Sebastian Knight и един Sebastian Night? В своето търсене полубратът попада на списък с книгите, които е чел Себастиян Найт - сред тях са "Одисей" на Джойс, "Хамлет", "Доктор Джекил и мистър Хайд", Англо-персийски речник и др. Не е трудно да се досетим, че тези книги са били и на лавицата на Набоков.
         Романът "Истинският живот на Себастиян Найт" е написан на един много добър език, който буквално стимулира желание тази проза да бъде четена с удоволствие. Композицията предлага неочаквани обрати и стъписващ финал. За приятното и гладко четене на "Истинският живот на Себастиян Найт" допринася и великолепният превод от английски на Иглика Василева. През 2007 г. на български предстои да излезе и романът на Набоков "Bend Sinister". Можем само да очакваме.

 

 

 

---

Владимир Набоков, „Истинският живот на Себастиян Найт“, пр. от английски: Иглика Василева, Изд. „Фама“, С., 2006

 

 

Електронна публикация на 04. февруари 2007 г.

г1998-2007 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]