Христо Ботев

поезия, публицистика, писма

Литературен клуб | българска литература | страницата на автора

 

 

ДО МИХАИЛ ГРЕКОВ

 

Христо Ботев

 

         Б р а т е   Г р [е к о в]

 

 

         Три деня става вече, откакто съм дошел в Николаев по мисията на Комитетът. Обиколих Киш[и]ново, Одеса и Николаев. Работата ни отива добре. Революцията е готова, пари ще да се съберат и след 5-6 деня ще да чуеш, че цяла България е на оръжие. Букурещ кипи. Каравелов е отстранен от сичко. Земи инициатива и събират пари, пък ги изпровождай до Минкова. Пушки ще да зема от Одеса.
         Сега за мене: аз имам типография, издавам „Знаме“, проповядвам бунт. Преди 10 деня в Букур[ещ] имахме голямо събрание из България, из Сърбия (Панайот) и на Румъния; решихме: бунт! Сичко у нас оживява, сичко жертвува. Панайот ще да мине с 2000 души през Сърбия. От Одеса земах Филипа, за да мине през Влашко с още няколко души войводи. Тук наши офицери подават оставка. А в България? О! Там ще да скочи и мало, и голямо. Дадохме им 1000 жълтици за куршум и барут. Емисари за сигнала изпроводихме 15 [души], с тях е и Стамболов, който цяла зима беше при мене.
         Тайна: Цариград ще да запалим на 30-40 места.
         Приех последното ти писмо. Жално ми е много за тебе, но ти можеш да принесеш още голяма полза на България. Събирай пари!

 

         Прегръщам те, целувам те и съм твой

 

Б о т й о в

 

 

         Поздрави Бояджов и жената му.
         Аз тръгвам за Букурещ, и оттам за Петербург. Напред! Напред!
         Имаме хора и в Цетина, и в Белград, и в Атина.

 

П а к  т о й

 

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]