Борислав Гърдев

рецензии на филми

Литературен клуб | публикуване | страницата на автора

 

 

Богат улов на края на света

 

Борислав Гърдев

 

 

      Въпреки че по-голямата част от заключителния филм на трилогията е снимана без предварителен сценарий, поради което си личи, че е накъсана и неравна и независимо от монументалната си продължителност от 168 минути, "Карибски пирати: На края на света" се очертава като безспорния касов хит на 2007 г.
      Продукт, който струва 300 милиона долара и който е натоварен със свръхочакванията на милиони зрители по света е логично да е обречен да победи.
      В противен случай и той, и проектът "Карибски пирати", а и продуцентът Джери Брукхаймер, ще потънат безславно.
      След като гледах третото издание на "Карибски пирати" съм вече сигурен - ще триумфира сред конкуренцията. Без съмнение.
      Оказва се, че тази поредица притежава магнетична сила, че тя се гледа с изключителен интерес колкото и абсурден да е сюжетът й.
      Той е дело на майстори като Тед Елиът и Тери Росио, но си личи, че и сега не е силната страна на продукцията.
      ...Джак Спароу е погълнат от чудовището Кракен в края на втората част, а в началото на третата го виждаме по-жив от живите да преживява сложна екзистенциална драма и да се бори с различните страни на своята ексцентрична същност!
      Кап. Барбоса, Уйлям Търнър и Елизабет Търнър Суон уж се отправят за Сингапур и след среща с опасния китайски пират Сао Фенг успяват да стигнат до местопребиваването на Спароу , за да се помъчат да го спасят от грозящата го опасност да остане призрак, но в един момент Уил Търнър става дори капитан на "Летящия холандец"- а това е корабът на Източно-индийската компания (!), показвайки своята опасна и тъмна страна, точно когато ще се жени за Елизабет Суон.
      Дейви Джоунз се оказва интимно обвързан с богинята Калипсо, капитан Норингтън се опитва да насъска пиратите едни срещу други, а самият Спароу като че ли е най-малко заинтересованият от своето оцеляване сред деветте пиратски клана...
      Кашата наистина е пълна, но благодарение самоотвержеността на постановчика
      Гор Вербински повествованието следва някакава своя странна логика, конфликтите избухват постъпателно един след друг, напрежението се поддържа с възхитителна вещина, има време и място и за психологически зарисовки на някои от централните персонажи-Сао Фенг, Уил Търнър, дава се възможност за запомняща се знакова изява на Кийт Ричардс като татко Спароу, а финалната морска битка и унищожаването на британския кораб са пресъздадени с такава потресаваща сила, че предизвикват истински възторг у всеки зрител.
      Точно несекващото зрелище, комичните гегове, дело на неподражаемия Джони Деп, умелото смесване на екшъна, смеха и ужаса, подплатени от безупречната камера на Дариуш Волски и прекрасната музика на корифея Ханс Цимер, превръщат "Карибски пирати 3:На края на света" в едно неповторимо и незабравимо филмово преживяване, каквото все по-рядко имаме възможност да гледаме напоследък.
      При това в един по същество фрагментарен сюжет, с един доста отнесен и опулен Джони Деп, но с безпогрешен темпоритъм и отличен актьорски състав, в който до "старите пушки" Орландо Блум-Уил Търнър, Кийра Найтли-Елизабет Суон, Джефри Ръш-кап.Барбоса, Джонатан Прайс-Норингтън, се открояват Чоу Юн-Фат-кап.Сао Фенг, Наоми Харис-Тия Далма и, разбира се, Кийт Ричардс като Спароу старши.
      Основната заслуга за успеха на амбициозното и опасно начинание е безспорно на маркетинговия нюх на Джери Брукхаймер, но без ентусиазма и хъса на Гор Вербински тази иначе плоска и непретенциозна комиксова история за непораснали деца трудно би се превърнала в киноявление, което вероятно ще спори и за наградите "Оскар".
      Защото си личи отчетливо, че за разлика от "Матрицата" или "Спайдърмен", "Карибски пирати" следва модела на "Властелина на пръстените".
      А когато третият филм се окаже много харесван и гледан е твърде вероятно не само да счупи касовите рекорди, но и да повлече крак за богат "Оскаров" улов.
      Пак на края на света, но на тихоокеанския бряг, в града на ангелите.

 

 

 

 

 

 

---

 

 

„Карибски пирати: На края на света“, САЩ, 2007, реж. Гор Вербински, с: Джони Деп, Орландо Блум, Кийра Найтли, Джефри Ръш и др.

 

 

Електронна публикация на 02. юни 2007 г.
© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]