Мария Станкова

публицистика - рубрика „Културата на третата чаша“

Литературен клуб | страницата на рубриката | страницата на авторката

 

 

Изневярата

 

Мария Станкова

 

 

      Има една случка в живота ми, която години наред ме караше да се връщам отново и отново към темата за изневярата. Мъжът, с когото живеех, се прибра една сутрин, ухаещ на люляк. Първото, което ми дойде на ум, беше ОТМЪЩЕНИЕ. После размислих и реших, че е глупаво. Реших да го „хапя“ дълго.)))) И така го нагризах, че почти изяден се чувстваше. Лошото е, че и това омръзва. Едва тогава се сетих, че мога да потърся причината. Започнах от себе си. Отделих най-неприятните си черти и то почти нищо не остана.)))) С гадния ми характер се свиква, не го крия, така че това отпадна. А и той ме приемаше точно такава, каквато съм. Прибягнах до най-сигурното средство за разтълкуване – четенето. Отне ми няколко месеца. Минах през всички теории: за лъжата, самоутвърждаването, умората от дългите връзки, еднообразието в секса – всичко, което всички са чели. Нищо не ми звучеше достатъчно убедително. Върнах се назад /любимо ми е да търся причините в миналото/ и намерих! Съвсем просто нещо. Неразривна част от културата на общуването. Да произнесеш на глас нещата, които мислиш, без да се съобразяваш с икономически и всякакви други обстоятелства е много трудно, почти невъзможно.
      Как започва Троянската война? Три богини спорят коя е най-могъща. За арбитър боговете избират един простосмъртен. Хера, Афродита и Атина предлагат на Парис власт, любов и мъдрост. Парис избира любовта. Всички знаят продължението, но малко са се замисляли над причината за Еленината изневяра. А тя е само една – неодобрението. Всъщност у Платон може да се намери бележката, че бракът на Елена и Менелай е бил чисто политически. Самият Менелай е бил много властен. В деня, в който е взел властта от бащата на Елена, той е престанал да се чувства съпруг и се е приел за цар. Повече не е нужно. И пак назад. Защо ще спорят три богини за могъщество, при условие че са богини, което предполага, че са могъщи? Откъде накъде арбитър ще е простосмъртен с право на избор? /взаимноизключващи се неща/. Ето нещата, които не се казват на глас. Храмовете западат в този период /между 14 – 12 век пр. н. е./. Нужна е сензация, за да се върнат дарителите обратно. Тогава се появява легендата за златната ябълка. И както всички знаят от историята, войната не е била заради Елена, а по чисто икономически причини. Браковете също са имали абсолютно икономическо изражение, тъй като в древния свят законите на Хамурапи явно са били най-добре обмислените. Съпрузите са част от имуществото и нищо повече. /Казвам го съвсем опростено, защото няма смисъл да се впускам в юридически подробности./ С две думи – за искреност при взаимоотношенията и дума не става. Та точно тази неискреност и скрито неодобрение в семейните отношения води до изневярата.
      И завършвам: След като изчетох всичко и го обмислих, попитах човека, с когото живеех, какво точно не харесва у мен. Той мисли дълго и каза: „Не си изхвърляш пепелника.“ А можеше да каже, каквото мисли. У мен има толкова неприятни неща. Но! Човек избягва да изказва неприятните, за да не получи в отговор неодобрение. И пестейки си неприятни емоции, отива на неутрално място с мирис на люляци, където е сигурно, че ще го одобрят. Просто действие. При заплаха всяко животно има само два модела на действие – или напада, или бяга. Мъжете обичат тихите бягства. А за брака са здравословни шумните атаки /без да се стига до физическо насилие, разбира се/. В културата на секса много важна е истината. Тя винаги е субективна, но винаги е и полезна.

 

 

 

 

към рубриката

 

 

 

Електронна публикация на 09. януари 2010 г.
©1998-2023 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]