Анелия Димитрова

за нея

Литературен клуб | съвременна българска литература | азбучен каталог

 

Интервю с Анелия Димитрова, водеща на предаването „FiltеrNet“ по програма „Христо Ботев“ на БНР

 

 

 

     „FiltеrNet“ е ново радио предаване по националното радио, което се излъчва в рамките на младежката линия по програма „Христо Ботев“, всеки понеделник от 17 ч. и е посветено на виртуалната култура и Интернет. Негов водещ е Анелия Димитрова, а нейни съводещи са Ася Чанева и Ивайло Стефанов. Предаването е в ефир от около месец и ето какво може да очакваме от него:

 

     Боряна Ангелова-Игова: Би ли се представила пред читателската публика на „Литературен клуб“? Откога се занимаваш с радио журналистика, към какво се стремиш и би искала да постигнеш?
     Анелия Димитрова: Казвам се Анелия Димитрова и работя като журналист в програма „Христо Ботев“ на БНР от около шест години. Горе-долу от толкова време се занимавам и с радио. Всъщност не съм си имала работа с печатни медии, вървяло ми е на електронни.
     Ако си поставям някаква цел, то тя е предаването, което стартирах отскоро, да намери своя собствен образ, да го наложи, да бъде интригуващо за хората, чиито интереси са насочени към виртуалността, глобалната мрежа и за тези, които се вглеждат в случващото се в нея.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Как се роди идеята за „FiltеrNet“? Доколкото ми е известно до този момент не е имало подобно радио предаване?
     Анелия Димитрова: Да, нямаше в ефира на програмата, но иначе подобни предавания има не само в България, а и навсякъде по света. Идеята дойде съвсем естествено, с оглед на времето, в което живеем, средата, в която съществуваме и ежедневието ни, което е почти немислимо без връзката ни с Интернет. Живеем в интеракитвен и мобилен свят, на високи технологии и ни е нужно да говорим за това. За сложното преплитане на обективната и виртуалната реалност, за връзката ни един с друг, опосредствана от Мрежата.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Разкажи нещо повече за предаването? Какви рубрики включва, каква е главната идея и към каква публика се стреми?
     Анелия Димитрова: Рубриките са разнообразни, но за съжаление не всеки път времето стига да ги включим. Общо взето са сателитни, а не постоянни, което значи, че се въртят и не са всяка седмица. Някои са „Шантав нет“ за по-любопитните и нетрадиционни интернет сайтове или „Артмрежа“ - сайтове за изкуство и култура, както и представяне на хората, които ги създават, „Киберчешит“ - рубрика за по-интересни хора и професии, свързани с Интернет и компютрите изобщо, „Джойстик“ - за явлението компютърна игра. Има и две авторски рубрики на Ивайло Стефанов „Виртуална салата“ - за сайтове със социална насоченост, но представящи алтернативна гледна точка от тези на официалните медии, и „Кросрадио“ - представяне на студенстки радиа от чужбина. Основна част от предаването обаче заема разговора с гостите в студиото.
     Предаваното е замислено като интерактивен дайджест... да бъде информативно, познавателно, аналитично, касаещо изключително виртуалното просранство.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Какви теми сте разглеждали досега и какво предстои?
     Анелия Димитрова: Досега сме засягали най-разнообразни теми: сайтове за изкуство, здравни сайтове, какво е плейн спотинг например, сайтове за запознанства.
     Мисля и в бъдеще да държим все същия курс, т. е. да има теми от всяка област на живота, отразени в своя виртуален аналог.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Сигурно не е лесно да правиш предаване за Виртуалната култура и Интернет, коя е най-голямата трудност която се сблъскваш при реализирането на предаването?
     Анелия Димитрова:Ако мога да го определя като трудност, то това е недостатъчното време на предаването, засега сме на варианта 45 минути, както и все още липсващия блогърски сайт. Т.е. не добрата обратна връзка със слушателите. Но съм сигурна, че спънките са преодолими и е въпрос на време да се оправят.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Интернет пространството копира действителността, затова и темите, които избирате за предаването ви, са доста актуални, а не само виртуални. Мислиш ли, че това ново пространство крие опасност или напротив създава нови възможности?

 

     Анелия Димитрова: Аз лично смятам, че създава възможности. Наскоро попаднах на едно от тези късметчета, които ти ги дават с кафето, и там беше написано: „Песимистът вижда трудност във всяка възможност, а оптимистът - възможност във всяка трудност”. Аз се стремя да съм от вторите.
     Мисля си, че някак животът ни изсиква от нас да сме разнообразни и дори еклектични. Не смятам, че това е лошо, напротив това ни дава шанс да намерим нашия си собствен облик.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Предаването може да се слуша по целия свят, именно благодарение на Интернет. Какви са впечатленията ви от тази наистина глобална аудитория? Имали ли сте предложения за сътрудничество? Ще ни разкеш ли нещо повече за това?
     Анелия Димитрова: За съжаление не бих могла да се похваля с впечатления от глобалната аудитория. Изключитлено приятно ми е, когато се обадят от чужбина и ми кажат, че ни слушат по Интернет. Подобен бе и случаят с представител на българското студентско предаване, излъчвано по радио „Кверсунк“ в Карлсруе, Германия. Винаги аз и моите колеги сме за каквото и да било сътрудничество и съвместни начинания, именно като потвърждение на това, което казах по-горе.

 

     Боряна Ангелова-Игова: Какво ще пожелаеш на читателите на най-старото електронно списание за хуманитаристика „Литературен клуб“?
     Анелия Димитрова: Вдъхновение и енергия, да постигнат това, което искат, разбира се, не без помощта на необятното пространство, наречено Интернет!

 

     Боряна Ангелова-Игова: Благодаря ти за интервюто!

 

 

БНР - Лого

 

 

 

 

Електронна публикация на 21. март 2007 г.
© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]