Емилиян Николов

рецензии

Литературен клуб | страницата на автора | азбучена каталог

 

Джобните разкази на Карел Чапек

 

Eмилиян Николов

 

 

         Томчето „Колекция разкази“ от Карел Чапек е ново издание на най-известните разкази на чешкия белетрист. „Разкази от единия джоб“ и „Разкази от другия джоб“ най-общо казано са паноптикум на стари криминални случки, взети от улиците на Прага. Синтезираната криминална интрига, сатирата и хитроумната развръзка създават настроение и изключват варианта да изоставиш книгата дори за миг. Криминалните сюжети са възможност да се изследват човешкото поведение и реакции в различни ситуации. Чапек оставя нещата просто да се случат без да се опитва да изведе поука или непременно да търси добър край. Неговите герои са пъстро многообразие - всеки със своя характер и със своята чувственост.
         В една от историите полицаят казва: „Ние можем само да наказваме, но трябва да има и някой, който да прощава.“ Писателят е този, който може да прости на героите си. В разказа „Поет“ на криминалния инспектор му се налага да анализира стихотворение, за да разбере показанията на поета, станал свидетел на престъпление. По време на катастрофата поетът е възприел числата чрез образи, превъплътени в думи. По тях детективът разкрива цифрите на номера на автомобила. В „Историята на диригента Калина“ героят посещава Англия без да знае нито дума английски, н с колегите си музиканти няма проблеми да се разбира на като че ли по-достоверния за тях език на музиката. Благодарение на внимателно слушане и на усета си за звученето и тембъра на речта, той успява да разбере за подготвящо се престъпление. „Аз чух това, а да чуеш, означава повече, отколкото да разбереш думите.“ Въпросът е дали полицаят също ще може да го чуе.
         Разчитането и разшифроването на думите е тема и на разказите „Една телеграма“, „Човекът, който не можел да спи“ и „Тайната на почерка“. Те ни показват, че има много неща отвъд думите, които само човек с отворени сетива може да разбере. Разказите на Чапек правят хората по-добри. Читателят остава истински пречистен след прочитането на „Колекция от марки“. След неоснователно подозрение спрямо най-близкия си приятел героят променя целия си живот, става подозрителен и се отчуждава от хората. Едва след години, когато научава истината, той разбира, че в живота на човека има много пътища и една дребна случка не трябва да определя неговия избор.
         „Апокрифите“ на Чапек са римейки, симулирани истории въз основа на сюжети от Античността и от Билията. В тях хуморът и иронията на чешкия писател са ненадминати. На техен фон читателят вижда света от друг ъгъл и разбира неща, които до този момент са му обягвали. Много актуално звучат думите на Евпатор от „Както е едно време“: „Интересно е, че хората проявяват повече ум, когато става въпрос за парчето месо, което са купили, отколкото когато става въпрос за обществените работи“. Докато четеш разказите на Чапек имаш чувството, че седиш в някое кафене в Прага, а историите се случват пред очите ти.

 

 

 

 

 

---

 

„Колекция разкази“, Карел Чапек, София, 2007, Изд. „Унискорп“, цена: 17 лв.

 

Електронна публикация на 23. март 2008 г.
Публикация във в. "Политика", бр. 182, 12 - 18.10.2007 г., с. 42

г1998-2008 г. Литературен клуб. Всички права запазени!