Милена Фучеджиева

поезия, проза

„Литературен клуб“ - най-старото електронно издание за литература в България!

 

        Милена Фучеджиева е писател, драматуг и публицист. Родена е в София в семейство на интелектуалци, завършила е кинорежисура във ВИТИЗ. Живяла е в Париж и в САЩ. Половината й живот е минал зад граница, почти цялото й досегашно творчество е вдъхновено от живота й в Лос Анджелис, и е създадено по време на пребиваването й там. През лятото на 2010 г. се завръща в България.
        Като публицист Фучеджиева е писала активно за „Новинар“, а в момента текстовете й могат да бъдат четени в „Уикенд“, „Мениджър“, и „Капитал Лайт“. Сътрудничила е на множество списания между които „Жената днес“, „Л’Еуропео“ и „Биограф“.
        Автор е на сборник с есета „Белият негър“, сборник с разкази „НеХана“, изд. „Сиела“, концептуалния сборник със стихове и фотография „Нощен проект“, изд. „Алтера“, фентъзи романа „Кефер. Цветовете на малката Ида“, изд. „Сиела“, както и блогът й на хартия „Аз, бLогинята“, изд. „Ентусиаст“.
        Блогът й www.milenafuchedjieva.blogspot.com, е един от най-четените в България.
        Започва да пише драматургия и проза първо на английски. Продуцира и поставя две от пиесите си в Лос Анджелис. „Project A” в “Electric Lodge”, и моноспектакълът “Lovebox” в “Crossroads Theatre”.
        В България пиесата й „Дзен порно“ е поставена на сцената на Сатиричния театър, а „Криза в Рая“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 2012 г. Мила Искренова поставя с балет „Арабеск“ „Дневниците на Дракула“ – танцов спектакъл с текстове на Милена Фучеджиева. Пиесите й са издадени в представителни сборници за нова българска драматургия.
        След завръщането си в България през 2010 година, Фучеджиева става главен сценарист и един от създателите на хитовия сериал на bTV „Седем часа разлика“.
        Хобитата й са фотографията и астрологията. В момента работи и твори в София.

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]