Иванка Могилска

проза, поезия

Литературен клуб | съвременна българска литература | страницата на авторката

 

 

Музика за баба, телефон и градски шум

 

Иванка Могилска

 

 

 

``Универсална среща``

         Имаше една баба. Живееше в мобилния телефон на внука си. Гласчето й беше пискливо и докато го слушаше той си я представяше – малка топчица, която подскача нагоре-надолу и ще се пръсне от нетърпение, от желание да сподели още нещо за козите, съседката, тазгодишния разсад и „кога бабо, ще ми доведеш снаха да се порадвам и аз докато съм жива, ей тука на баба ти Мита внучка й се ожени за...”

 

         Съсредоточава се в звученето на самия й глас, възходите, спадовете, заглъхването. Една малка, подскачаща топка, която се блъска във всичко ново, което не разбира – професията му – ди джей, как така може да има екран, показващ думите, които пише на майка си от другия край на света и каква работа изобщо има на другия край на света, това е толкова далече, и защо се усмихва така като му каже, че знае какво е дискотека, защото е ходила и тя на вечеринки и е виждала морето, а колко съседки могат да се похвалят с това? Опитва се всичко да поеме, да разбере и не може и се оттласква от този нов, студен, бърз свят на копчета, кабели и жени с големи деколтета, и докато лети всичко й е ясно, защото тогава е в градината, при доматите и двете котки, и козите, и внукът върви из улиците на Токио, Лос Анжелис, Прага, Рим, и я носи със себе си в телефона, а малкото й пискливо гласче стряска минувачите - така силно се чува.

 

         Точно сега, тя му разказва за магарето на братовчеда на чичовия му син, но внукът пак не слуша думите, а само бабиния глас, който се смесва с шума на трамвая, минаващ по „Графа” и виковете „Топли, пресни гевреци” и той си мисли, че за това ще е музиката, която ще напише – за телефон, градски шум и една баба, която подскача като малка топка все по-високо и високо към небето и един ден всред шума на трамваи, самолети и реклами, тихо ще се изгуби между облаците.

 

 

 

 

 

 

 

---

 

 

         Текстът е част от проекта „Приказки по телефона“. Заповядайте на премиерата на книгата-албум с текстовете и снимките от арт-акцията „Универсална среща“. Тя ще се състои на 18 ноември 2010 г. от 19:00 ч. в Арт клуб, ул. „Цар Иван Асен ІІ“ №6! Акцията „Универсална среща” се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”, Фондация „Арт Офис”, Сдружение „Терра Алтера” и Robotev.com.

 

 

 

Електронна публикация на 10. ноември 2010 г.

©1998-2023 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]