Александър Шпатов

проза

Литературен клуб | съвременна българска литература | страницата на автора

 

 

Ес Еф Салюшънс. Бизнес план

 

Александър Шпатов

 

 

        Ако вече имате смартфон, можете да влезете в youfilter.com и да си качите въпросното приложение веднага, напълно безплатно естествено. Но дори и сега да не го направите, няма да е кой знае колко фатално. Така или иначе в бизнес плана на Ес Еф Салюшънс е заложено, че до три години всички телефони ще го имат по default. Защото, както се казва и в самите банери на youfilter – ако не искаме светът да ни изтече през пръстите, трябва да станем по-добри. Дори и да е само на думи. И тъй като явно сами няма да можем, от Ес Еф Салюшънс са измислили да борят всичко именно с въпросното приложение.
        Приемаме, че даден човек не иска светът да му изтича през пръстите и затова е взел, че наистина си е качил youfilter-a още след първия параграф. Приемаме също, че си кара по старому и отново е ядосан, или обиден или завижда или си мисли, че другият му е длъжен за нещо и съответно при първия разговор по ъпгрейднатия си телефон отново се разкрещява на онзи боклук отсреща да не му се прави на интересен или просто се държи дърварски или егоцентрично или нещо подобно, важното е, че си прави каквото си знае. Това, което няма да знае обаче е, че приложението ще заработи и че филтърът – независимо от езика – ще улови всичко дума по дума и с милиони херца в секунда ще го преработи, така че онзи от другата страна да чува единствено пресятото. А като знаем и от предишни разкази, че в крайна сметка хората дълбоко в себе си се смятат за добри, то изведнъж ще се окаже, че от разговора е останало единствено позитивното, каквото иначе само някой екстракт от нови чудодейни корени в амазонската селва би могъл да изкара.
        Въобще – едно истински полезно приложение!
        Резултатът според анализите на Ес Еф Салюшънс: след не повече от 5 години хората наистина ще започнат да се държат по-добре, много скоро дори ще тръгне да им личи! Ако това наистина се получи, то следващата стъпка в плана на Ес Еф Салюшънс е вграждането на youfilter-а не само в телефоните, но и във всичко друго, което разполага с микрофон и обменя думи и мисли [от домофони и тв микрофони до мегафони за агитки и трибуните в парламента]. А защо пък филтърът да не се вгражда направо в Windows, или в Google? Или и в двете за по-сигурно? Един ден ООН ще приеме именно такава резолюция и никой няма да гласува против1.
        И така, никак не е далеч моментът, в който планът на Ес Еф Салюшънс за един глобално пресят и напушен свят ще се изпълни докрай. Доброто и красивото ще пребъдват, а злобата и лошите мисли ще са останали някъде далеч в миналото, или по-точно в сървърите, към които ще бъдат пренасочвани. (Ще има и идея лошите мисли направо да се трият, но от ЮНЕСКО веднага ще запротестират. Това е културен опит, ще твърдят, ценен фонд за развитието на човечеството, без него няма да можем да разбираме как са мислели предците ни и защо са им се случвали всичките проблеми, които са им се случвали. А и ако нещо случайно се обърка и настъпи пандемия от негативизъм, ще добавят от СЗО, които вече били обявили негативизма за болест, трябва да можем да намерим антидот, да направим съответната ваксина и т.н., нали затова пазим антракса и едрата шарка, никой не е застрахован.)
        До тук добре, но това, което планът не предвижда (или отказва да предвиди) е, че в един момент някой по поддръжката на сървърите неминуемо ще открие, че съхраняваната лоша информация е набрала критична маса, поради което сама е започнала да привлича латентен негативизъм отвсякъде. Една свръх черна черна дупка, вселенска прахосмукачка за трансцедентална лошотия или както там би следвало да се нарече. Както и да се нарече обаче, никой освен въпросното ай-ти няма да разбере за проблема – просто защото лошите новини автоматично ще си се филтрират по default. Дори и самата новина за черната дупка в сървърите, своевременно ще бъде засмукана именно натам. Точно както става и със самите фотони, които завинаги остават сплъстени в сърцето на дупките, всеки опит за някакво предупреждение ще завършва погълнат в ядрото от негативизъм, колкото и някой да иска да предупреди останалите.
        А какво правят толкова много лоши мисли на едно място, където няма кой да ги спре? Мислят, как какво. Мислят и супер много се дразнят, че на света е останало само добро. Така, че когато следващия път ай-тито се зачуди как да се справи с проблема, лошите мисли изглежда измислят някакъв начин да се вмъкнат под прикритие в мозъка му и – представяйки го за нещо наистина страхотно, той прави филтър за добри мисли, който работи по същия начин както youfilter-a, само че с обратен заряд.
        Последствията няма как да са по-различни и съвсем скоро цялото добро също ще се е скупчило на едно място, далеч от другите сървъри с лошотията разбира се. Така след всичките добри намерения с филтрите, от света няма да е останало нищо друго освен неутрони и масивни парчета ежедневие. Един напълно нормален, перфектно сив и скучен свят, в който новите реклами за перилни препарати и допълнително пенсионно осигуряване са най-въодушевяващия момент в месеца... Единственият изход, на който може да се надяваме в тази ситуация – преди всички да измрат от тотална скука, естествено – е сблъсък на двете ядра с позитивизъм и негативизъм. Счита се, че енергията, която ще бъде освободена при сблъсъка ще бъде достатъчна, за да върне живота по старо му (и така опитите за поправяне да могат да почнат отначало).
        Но всъщност няма защо да се притесняваме толкова, никой сериозен анализатор не би сметнал, че бизнес планът ще заработи - според последните социологически анализи, назрява моментът, когато хората сами ще поискат и сами ще успеят да се променят към по-добро2.

 

 

 

---

 

1 Все пак самите микрофони, по които представителите на държавите-членки ще изказват мнения също ще са снабдени с youfilter, т. е. всичко е подсигурено още отсега - негативизъм няма как да бъде допуснат. [горе]
2 Последното изречение може да се разглежда и като доказателство, че по всяка вероятност самият разказ вече е бил подложен на youfilter-а. [горе]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Електронна публикация на 22. юни 2012 г.
©1998-2023 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]