Стефан Иванов

отзиви

Литературен клуб | страницата на автора | съвременна българска литература

 

„ЗЪБИ“ НА МИРОСЛАВ ХРИСТОВ

 

Стефан Иванов

 

 

Художник на корицата: Иво Рафаилов

     След дебютната си стихосбирка „Череша с гравитация“ Мирослав Христов може да се каже, че с втората си книга „Зъби“ смело отхапва от черешата и кара, подканя, приканва и читателите да си похапнат. В „Зъби“ той показва здрава и стегната захапка, с която здраво държи личното си парче поетика и като един чувствителен хищник не го пази егоистично само за себе си. Споделя го, иска да предизвика апетит, слюнкоотделяне, удоволствие и обмяна на вещества (литературни, бунтовни, любовни, присмехулни) и у други.

 

     Това е градска поезия на скитането, унесеността и изплъзването на разнообразни форми на стабилност, които обаче не спират да бъдат желани тук и сега, в същия този скръбен и разбягал се на различни отломки и малки групички град. Отломките са желани екстазно, на момента, с цената на усилия. Фрагментите трябва да сглобят цялост, плоскост някаква, в която да може да се живее, да бъде уют и дом и в никакъв случай сбъркана прогноза не за време, а за живот, който и днес, и утре няма да е това, което е редно да бъде. „Времето ще бъде друго“ пожелава Христов, но в кое „неримувано настояще“ ще се случи това, къде ще може да гледаш без да се „изгубиш в очните си кухини“, кога фактът, че „приятелите от детството често се губят“ ще е по-рядко срещан...

 

     Може би когато зъболекарят е ангел, омерзението от политиката не е прекомерно и в моловете се продават предимно хвърчилата на баба. Но докато дойде този момент разнообразното опиянение ще бъде предпочитано, ще се налага да бъде преобразувано все по-често „сложих сърцето си между нейните крака“ в сегашно време, не за да може да си в крак с времето, напротив, единствено за да имаш смислено и пулсиращо с ценна интензивност време.

 

     „Зъби“ на Мирослав Христов показва ясно и в дълбочина като рентгенова снимка и по-добре от социологически проучвания противоречивите, тъжни и щастливи настроения на едно ново номадско поколение, което не се чувства на мястото си, но много иска да бъде именно тук и някои неща да се променят. Към по-добро.

 

 

 

---

 

 

     Мирослав Христов. Зъби. Изд. „Ерго”. София, 2012

 

 

 

     Заповядайте на премиерата на стихосбирката на 26.09.2012 г. от 19:00 ч. в The Fridge & Haspel (бул. „Мадрид“ 8, София)!

 

 

 

 

 

 

 

Електронна публикация на 19. септември 2012 г.

©1998-2020 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]