Яница Радева

проза, репортажи

Литературен клуб | страницата на авторката | арт група „Устата“

 

Семинар „90-те. Версии“: Дебати, скандали, полемики.

 

Яница Радева

 

 

         Кои са важните дебати през 90-те? Дали няма да се окаже, че оптичната измама на мемоарното определя като важни дебатите, в които си участвал? Този въпрос постави Пламен Дойнов, завършвайки изказването си във връзка с дебатите през 90-те на петата сбирка от семинара "90-те версии", който се състоя на обичайното място в каб. 160 на СУ "Климент Охридски" във вторник 20.03. Това, което отличи новата среща от предходните бе дебатът около дебатите през 90-те, а това предаде на събитието непосредственост и динамичност.
         Пръв се изказа Михаил Неделчев, който най-общо очерта дебатите през 90-те като незавършени, общохуманитарни и продължаващи от 80-те.
         Според Пламен Дойнов е необходимо "съшиване" на дебатите, за тяхното реконструиране е нужна сериозна библиографска работа, тъй като те се водени предимно в пресата. Той очерта като важни дебатът за женското писане, за пренаписване на биографиите, дебатът около вулгарните романи на Хр. Калчев.
         Александър Кьосев, напротив, заяви, че дебати през 90-те няма, а дебатът за Хр. Калчев не се е състоял. Той защитаваше тезата, че всъщност дебатите през 90-те са просто скандали.
         За Георги Господинов дебати през 90-те не само има, но всички те крият в себе си неизговорения дебат за отношението с традицията. Като важен той очерта дебатът "родно"-"чуждо" и изрази притеснението си от липсата на дебати днес, през 2007 г. Александър Кьосев веднага се включи с изказването, че, напротив, дебати има и като факт за това е появата на "Червената къща". Днес, според Кьосев, дебатите се движат от скандал към салон.
         В дебата около дебатите се включиха също Д. Камбуров, В. Дечева, Н. Бойков. Във финала на срещата Димитър Камбуров свърза неслучването на нови дебати с липсата на публична общност, с нечуваемостта на гласовете.
         На семинара беше дискутиран и въпроса за интернет-форумите -дали те са място за дебат и могат ли да бъдат такова място.
         Семинарът в 160 каб. на СУ продължи повече от 2 часа и беше модериран от Камелия Спасова. Очаквайте следващия!

 

 

 

 

 

 

Електронна публикация на 25. март 2007 г.

©1998-2020 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]