Георги Савчев

поезия

Литературен клуб | съвременна българска литература | азбучен каталог

 

         Георги Савчев е роден на 5 март 1984 год. в София. Завършва Националната Априловска гимназия, профил „Литература и журналистика“. Понастоящем е студент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Журналистика“.
         Първата си литературна награда „Златен Пегас“ получава през 1995 год. През 2000 год. получава специалния приз в литературния конкурс „Наръчник за илюзии“, а през ноември 2002, 2003 и 2005 година е сред отличените автори в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. През 2003 е носител на първата награда в националния конкурс за есе на издателска къща „Анубис“ на тема „Литературата, в която ще се събудим“, а през 2004 - на трета награда на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. През 2005 получава трета награда и в поетичния конкурс „Алтерика“ на Национално сдружение „Алтер-натива“.
         Негови стихове и текстове са публикувани във вестник „СЕГА“, „Литературен вестник“, в. „Софийски университет“, „SMS поезия 2005“, и четени по Българското национално радио и радио TSR. Есето му „Когато песента ти докосва Създателят“ звуча в специално предаване на чуждоезиковите секции на Радио TSR, преведено на над 15 езика (английски, френски, немски, руски, арабски, гръцки, хърватски и др.) от международните редакции. Георги Савчев е един от първите български автори, публикували свои произведения в рамките на виртуалния проект на организацията на писателите и поетите от Централна и Източна Европа „local minds“.
         През януари 2006 излезе и първата му книга със стихове „кристина“.

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]