Силвия Борисова

естетика

Литературен клуб | философия | азбучен каталог

 

 

Силвия Борисова

         Силвия Борисова е доцент по естетика, ръководител на Секция „Култура, естетика, ценности“ в Института по философия и социология – БАН. Автор е на книгите „Граници на естетическото съзнание“ (Парадигма, 2017) и „Естетика на тишината и мълчанието“ (ИК Гутенберг, 2019). Преводач от английски език на хуманитарна и художествена литература (текстове от Джон Дюи, Джордж Хърбърт Мийд, Джералд Дуоркин, Нел Нодингс, Уолтър Трует Андерсън, Джордж Сантаяна; сборник с разкази от Джордж Еджъртън – „Ключови тонове“, ИК Гутенберг, 2017, и избрани разкази от Хърбърт Джордж Уелс – „Богът на динамото“, ИК Гутенберг, 2017; поезия).
         Хоноруван преподавател по естетика, етика и философия на спорта в НСА „Васил Левски“ (Факултет „Педагогика“, Катедра „Психология, педагогика и социология“) и СУ „Св. Климент Охридски“. Консултант и методик към организации в младежкия, образователния, културния и творческия сектори, посветени на популяризиране на неформалното образование и създаване на възможности за реализация на социалните и творческите умения на младите хора.
         Основните й изследователски интереси са в сферата на естетиката, аксиологията, феноменологията, философската антропология, философия на образованието.
         Професионалният й интерес към световете на изкуството и възможностите на сетивното възприятие се заражда още в ранните й стъпки в поезията и рисуването с изправянето пред въпроса кое е общото между изкуствата и тяхната различна изразителност и как хората се разбират помежду си през художествените символи, форми и цветове. Така за нея естетическата теория и художествената практика се превръщат в неотделимо едно в задаването и отговарянето на ред последвали въпроси и през времето се занимава с живопис, графика, скулптура, писане на текстове за песни, участие в пърформанси, драматургия на хепънинги, кураторство на изложби и фестивали.
         Нейни поезия, приказки, есета и илюстрации са публикувани в сп. „Родна реч“ (1999–2003), сп. „Кръг“ (1999–2001), в. „Пулс“ (2002), в. „Български писател“ (2003), „Антология на младите български поети“ (2008), в. „Литературен вестник“ (2019) и сп. „NotaBene“ (2021).

 

 

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]